Telefonul Copilului – promovat în context electoral

  • 27 Septembrie 2016 22:10
0%
00:00:00
00:00:00

Organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de protecția drepturilor copiilor și-au exprimat marți, 27 septembrie, nemulțumirea față de utilizarea în scopuri politice a serviciului național ”Telefonul Copilului” 116 111.

În particular, este vorba despre campania derulată de fundația ce îi aparține prim-vicepreședintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în contextul derulării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Experții au atras atenția că un serviciu finanțat din bani publici este utilizat pentru a lustrui imaginea unui politician, în conjunctură electorală.

Reprezentanții societății civile și-au manifestat din nou dezacordul față de o campanie în care este utilizat ”Telefonul copilului”.

Acest serviciu este plătit din bani publici, fiind administrat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, condus tot de o reprezentată a Partidului Democrat. În acest context, numărul copilului este utilizat în scop politic, este de părere directorul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Cezar Gavriliuc.

„Imaginea copilului este utilizată în plină campanie electorală și este exploatat un subiect foarte sensibil. Nimeni nu ar putea să zică că nu este bine să utilizăm bani pentru protecția copilului, oricare ar fi proveniența acestor bani. Ba, da, este foarte important ca imaginea copilului să nu fie exploatată în cazul campaniilor electorale”, a constatat Cezar Gavriliuc.

Experții mai atrag atenția asupra faptului că în cadrul campaniei sunt transmise mesaje eronate din care se înțelege că la Telefonul Copilului se poate apela numai în caz de violența asupra copiilor ce are loc în familie și nu în alte medii, și numai în cazuri de violență fizică. Ana Revenco, directorul Centrului Internațional La Strada, care oferă serviciile de consiliere pentru cei care sună la Telefonul Copilului.

„Copiii sună pentru a spune că se simt singuri, copilul sună pentru că nu are de la cine solicita un sfat și se simte abandonat. Aceste situații merită să fie abordate cu adulții sau noi continuăm să limităm protecția copilului doar fizică? Celelalte le lăsăm pe umerii copilului, să se descurce singur”, a declarat Ana Revenco.

Nu am reușit să obținem o explicație la această situație de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Anterior, instituția a menționat într-un comunicat de presă că Telefonul Copilului este unul public și orice organizație poate să îl promoveze. Astfel, s-a decis această colaborare, în baza unui memorandum, cu fundația lui Vladimir Plahotniuc, pentru popularizarea acestui serviciu, care nu este foarte bine cunoscut în societate, mai preciza comunicatul ministerului.

Numărul 116 111 este un număr unic european pentru telefonul copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău