Teheranul nu ar fi trebuit să semneze acordul nuclear din 2015, declară un înalt responsabil iranian

  • 20 August 2019 20:00
Teheranul nu ar fi trebuit să semneze acordul nuclear din 2015, declară un înalt responsabil iranian

Iranul nu ar fi trebuit să accepte sub nicio formă acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale, a declarat luni seara un înalt responsabil iranian din domeniul securității, Ali Shamkhani, consilier al ayatollahului Ali Khamenei, care consideră că politicile administrației actuale de la Washington pun în pericol Israelul, avertizând totodată că un eventual conflict între SUA și Iran va fi un război regional prin procură, informează marți publicația Times of Israel, preluat de Agerpres.

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului național de securitate al Iranului și o personalitate influentă în cadrul regimului iranian, a declarat rețelei americane NBC News că presiunea exercitată de administrația lui Donald Trump asupra Teheranului nu-l va forța să revină la masa negocierilor.

El a spus că Teheranul nu are 'voință militară' de a distruge Israelul și că administrația Trump pune în pericol statul israelian prin politicile sale.

Shamkhani, consilier militar al ghidului suprem al Iranului, a fost înainte comandantul forțelor navale iraniene și ministru al apărării, a candidat fără succes pentru funcția de președinte în 2001. Interviul acordat lui Lester Holt de la NBC este unul dintre rarele sale interviuri pentru media occidentale.

Întrebat dacă s-a opus acordului nuclear, el a răspuns: 'Da, dar eu nu fac decât să urmez punctul de vedere al țării mele, al poporului Iranului'. 'Există oameni în țara mea care au același sentiment', a spus el.

Responsabilul iranian a criticat decizia președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acord nuclear anul trecut și de a impune sancțiuni împotriva Iranului, afirmând că această 'campanie de sancțiuni nu vizează negocierile. Aceasta urmărește să ne facă pe noi să cedăm'.

'Atât timp cât această abordare va fi aleasă de Statele Unite, Iranul nu va încerca niciodată să negocieze', a spus el, adăugând că Iranul nu caută să dezvolte arme nucleare, întrucât ele sunt interzise conform Islamului.

Referitor la Israel, oficialul iranian a acuzat administrația președintelui Donald Trump că pune statul israelian în pericol din cauza ignoranței și imprudenței sale.

'Au definit al-Quds sau Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Ei caut㠑Acordul secolului‘', a spus el, afirmând că 'cel care caută distrugerea Israelului este țara care nu vede realitățile de pe teren'.

Shamkhani a mai afirmat că, în cazul unui război între Teheran și Washington, Republica Islamică va avea 'numeroase instrumente la dispoziție, inclusiv războaie prin procură'. El nu a precizat la cine se referă precis, dar Iranul sprijină organizațiile teroriste Hezbollah și Hamas, la frontiera cu Israelul, și pe rebelii houthi în Yemen.

'În caz de război, Statele Unite vor fi într-o situație foarte dificilă, la fel și aliații lor regionali ', a avertizat oficialul iranian, citat de Times of Israel. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău