Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Matei Vișniec
-
11 Februarie 2022 10:32
Un spectacol intitulat ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea, va avea loc sâmbătă, 12 februarie, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, spectacolul, în viziunea originală și combativă a regizorului român Cristian Hadji-Culea, aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vișniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecției umane. Națiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înțelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!”. Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii „mari” iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei „mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni”, scria Matei Vișniec.
În aceeași zi, la ora 18.30, Teatrul ”Luceafărul” își așteaptă publicul la spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriș. Este un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Este un spectacol despre victimele unui regim totalitar, traumatizate de război, regim care a spălat creierul uman, dar nu și rădăcinile acestuia.
Teatrul ”Geneza Art” readuce în scenă, pe 12 februarie, la ora 19.00, spectacolul ”Invitația la vals”, după romanul omonim al prozatorului și dramaturgului român Mihail Drumeș. Potrivit organizatorilor, este un spectacol – mărturisire, cu o avalanșă de trăiri, care va pătrunde în conștiință și va atinge struna emoționalului. O dramă omenească despre mândrie și frica de a iubi prea mult.
Tot sâmbătă, la ora 18.00, Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” va oferi publicului spectacolul ”În ceruri” de Daniil Harms, în regia lui Iuri Harmelin, la 18.30, Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” – spectacolul ”Revizorul” de N. V. Gogol, în regia lui Alexandru Grecu, Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” – spectacolul ”Căsătorie impusă” de Jean Batiste Moliere, în regia lui Alexandru Vasilachi, iar la ora 19.00, Teatrul Fără Nume – spectacolul ”12 șoapte în a 12-a noapte” de William Shakespeare, în regia lui Mihai Țărnă.
Duminică, 13 februarie, la ora 17.00, la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va avea loc spectacolul ”Traviata”, balet în patru acte de Giuseppe Verdi, în regia Eleonorei Constantinov, la 18.00, la Teatrul ”De pe strada Trandafilor” – spectacolul ”În ceruri...” de Daniil Harms, în regia lui Iuri Harmelin, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” – spectacolul ”Filumena Marturano sau Divorț în stil italian” de Eduardo de Filippo, în regia lui Alexandru Vasilachi, la 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” – spectacolul ”Îți vreau soțul…” de Mihail Zadornov, în regia lui Viorel Cornescu, la Teatrul ”Luceafărul” – spectacolul ”Testamentul” de Gheorghe Urschi, în regia autorului, la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” – spectacolul ”Păzea! Mătușele!” de A. Korovkin, în regia lui Dumitru Koev, iar la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” – spectacolul ”Cutia Neagră”, inspirat din Philippe Bologna și Paolo Costella, în regia Danielei Burlaca, și la ”Teatrul Fără Nume” – spectacolul ”12 șoapte în a 12-a noapte”.