Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român organizează primul său showcase internațional de spectacole

  • 07 Septembrie 2023 17:32
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român organizează primul său showcase internațional de spectacole

Cu câteva zile înainte de Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român organizează o prezentare tip showcase a celor mai bune producții ale sale. Timp de o săptămână, 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului „Mihai Eminescu” vor putea fi vizionate de curatori de festivaluri internaționale, de critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, dar și de publicul larg, transmite Institutul Cultural Român

Suntem recunoscători ICR pentru că a susținut acest proiect la începuturi, în 2014, când ne-a fost cel mai greu, când încercam să convingem factorii de decizie de necesitatea de a investi în proiectele culturale de la est de Prut, când avertizam asupra pericolelor generate de avalanșa propagandei ruse și de faptul că lupta cea mare se va da pentru  modelul mental și cultural spre care se vor îndrepta masele, publicul larg, dar și elitele culturale”, a declarat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, (TNME) și director al festivalului Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău.

Institutul Cultural Român înțelege promovarea teatrului românesc pe plan internațional cu potențialul său integral, de pe ambele maluri ale Prutului. Aceasta este abordarea de la care pornim în programarea noastră în toate reprezentanțele ICR din străinătate. Ca susținător al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești încă de la prima ediție, în 2014, când eram vicepreședinte ICR, sunt bucuros că putem da o nouă dimensiune parteneriatului cu Teatrul Național “Mihai Eminescu” de la Chișinău. Începând de anul acesta, cu sprijinul rețelei institutelor culturale românești din străinătate, invităm profesioniști din alte țări, potențiali parteneri, critici de teatru și manageri culturali să descopere producțiile teatrale într-un maraton artistic găzduit de Chișinău”, declară Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Showcase-ul va începe vineri, 8 septembrie 2023, cu premiera TNME din decembrie 2022: „Romeo și Julieta“ de W. Shakespeare (traducere Anca Ignat și Alexandru M. Călin, regie: Luminița Țâcu, scenografie: Irina Gurin, pictor costume: Stela Verebceanu – premiul UNITEM 2023. Distribuție: Nicu Ciumașu, Corina Rotaru, Doriana Zubcu, Valentin Zorilă, Diana Decuseară, Iurie Focșa, Ana Tkacenko și alții). În zilele următoare vor putea fi văzute spectacolele „Domnișoara Iulia” de August Strindberg, regie Luminița Țâcu, „Frunze de dor” după Ion Druță, regie Alexandru Cozub (9 septembrie), „The Lucky Strike” de R.Cleveland, regie Vitalie Drucec, „Dosarele Siberiei”, spectacol-document după memoriile supraviețuitorilor terorii comuniste, regie Petru Hadârcă (10 septembrie), „Dragoste la pachet” de T. Lazăr, regie Olesea Sveclă, „Hamlet în sos picant” după A. Nicolaj, regie Alexandru Cozub (11 septembrie), „Maria Tănase. Aș muri, moartea nu-mi vine”, scenariu și regie Nelly Cozaru, „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, scenariu și regie Petre Hadârcă (12 septembrie), „Copiii foametei. Mărturii” de Alexandru Vakulovski, regie Luminița Țâcu (13 septembrie) și „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regie Alexandru Cozub (14 septembrie).

În perioada 14-24 septembrie 2023, reunind teatre din România și Republica Moldova și un teatru invitat special din Ucraina, cea de-a VIII-a ediție a RTNR are loc sub genericul „Atât de aproape” și cuprinde un program extins de manifestări culturale: spectacole de teatru, expoziții de carte rară și fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții de spectacole radiofonice în premieră și reprezentații în aer liber. Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa la Chișinău, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău