Teatrul Național „Mihai Eminescu” aniversează 100 de ani de la înființarea Teatrului Național din Chișinău, prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia

  • 06 Octombrie 2021 16:35
Teatrul Național „Mihai Eminescu” aniversează 100 de ani de la înființarea Teatrului Național din Chișinău, prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia

Anul acesta Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău aniversează 100 de ani de la înființare Teatrului Național din Chișinău, prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia și nava pilot a spațiului cultural dintre Prut și Nistru, al cărei succesor de drept este actualul Teatru Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, a fost inaugurat oficial la 6 octombrie 1921, fiind creat printr-o Hotărâre de guvern semnată de ministrul Cultelor și Artelor, Octavian Goga, la inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale în frunte cu Sergiu T. Niță, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ștefan Ciobanu, membru al Academiei Române, scriitorii Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici și regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.

 „Teatrul românesc conceput ca instituție publică de interes național, recunoscut și legitimat ca atare prin acte și, respectiv, subvenționat din bugetul de stat, a fost înființat în toamna anului 1921, iar deschiderea stagiunii a avut loc la 6 octombrie. Trei ani mai târziu, în 1924, acest statut a fost confirmat prin decret regal. Dar, teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum și turneele trupelor românești de peste Prut au început imediat după semnarea actului Unirii. Astfel, în 1919, a fost înființată Compania dramatică română de propagandă culturală în Basarabia, iar în 1920 – Teatrul Popular. Problema deschiderii unui teatru în limba română a fost discutată în Sfatul Țării cu puțin timp înainte de Unire, la 14 martie 1918.

În ianuarie, la invitația deputaților din Sfatul Țării la Chișinău a venit în turneu Teatru Național din Iași, în trupa căruia erau și artiști de la Naționalele din București și Craiova (refugiați la Iași din cauza războiului). Directorul teatrului era Mihail Sadoveanu. Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii principatelor, în sala Clubului Nobilimii s-a jucat Fântâna Blanduziei de V. Alecsandri, iar a doua zi, Răzvan și Vidra de B. P. Hasdeu. Aș putea afirma că procesul de unitate națională a fost catalizat nu numai prin dezbateri politice în Sfatul Țării, dar, și poate mai ales, prin teatru, literatură și muzică – contribuția lui George Enescu fiind inestimabilă” a spus Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu". 

Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți duminică, 10 octombrie, la ora 23.00*, pe TVR Moldova: „Carnavalul”. O coproducție Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și TVR. Regia artistică: Alexa Visarion. Regia TV: Andrei Măgălie Versiune scenică de Alexa Visarion după „D’ale carnavalului” și alte câteva texte, de I. L. Caragiale. În distribuție: Anatol Durbală, Ion Mocanu, Petru Hadârcă, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focșa, Olseia Sveclă, Angela Ciobanu, Nicolae Ghereg, Angela Ciobanu, Valentin Zorilă, Dan Melnic, Cornelia Maros Suveică, Doriana Zubcu Marginean, Draga Dumitrița Drumi-Focșa, Ecaterina Mardare.

„Piesa este o adaptare dupa D'ale.... Personajele din momente și schițe joacă în sală și pe scenă, integrându-se în spectacol. În final moartea lui Nenea Anghelache, care este coborât din laț și îngrămădit într-un tomberon de gunoi, adună toate personajele piesei la rampă. Tragedia și comedia se împletesc și oferă o imagine a vieții ce poate fi suportată cu ajutorul teatrului și al spectacolului. Sala este pentru extratextul piesei ( din momente si schite)” (Andrei Măgălie)

Producător: Silviu Jicman / Selecție texte: Ionel Nicolaev / Expresie corporală: Irina Slobodeaniuc / Scenografia: Irina Gurin / Montaj: Cornel Tudorache / Procesare sunet: Cornel Ciuleanu / Ilustrația muzicală: Șerban Fleancu Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău