Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev este invitatul de onoare al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

  • 20 Septembrie 15:24
Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev este invitatul de onoare al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev a revenit la Chișinău pentru ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu drama „Neisprăvita”, în regia lui Ivan Urîvschi. Prezentarea spectacolului va avea loc astăzi, 20 septembrie, cu începere de la ora 19.00 la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, transmite Radio Chișinău.

Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev este invitat de onoare la cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Trupa va prezenta spectacolul „Neisprăvita”, o adaptare în limba română a piesei „Beztalanna” de Ivan Karpenko-Kary.

Acțiunea spectacolului se desfășoară într-un sat și ne spune povestea triunghiului amoros dintre Varka, Hnat și Sofia.

Actrița Iryna Doroshenko, în rolul Sofiei, aduce în scenă povestea unei vieți dificile, evidențiind cum, ajunsă la maturitate, a cunoscut ce înseamnă iubirea. Pentru ea, acest rol înseamnă o expresie a sincerității.

„Eroina mea a crescut fără mamă, a fost educată de tată și a avut o copilărie destul de grea. Subiectele piesei sunt relațiile părinților cu copiii, relațiile fetei cu băiatul. Eroul subliniază iubirea neîmpărtășită, ea (Sofia) a devenit matură și a simțit dorința să iubească”, a menționat actrița. 

Actorii sunt determinați să-și continue procesul de creație, chiar și în contextul războiului. Ei se refugiază pe câteva ore atunci când se aud alertele aeriene și revin în scenă cu mai multă perseverență, spune Veaceslav Khostikoyev.

„Ceea ce se întâmplă cu noi, nu se întâmplă nicăieri în lume, pentru că, în timpul spectacolului, pot să cadă bucăți de rachetă sau să fie alerte aeriene, în acest timp ne refugiem și revenim după câteva ore, perseverenți”, a spus Veaceslav Khostikoyev.

Prezența trupei ucrainene, care vine pentru al treilea an consecutiv la Chișinău, subliniază legăturile culturale profunde dintre Ucraina și spațiul românesc, în aceste vremuri dificile, a declarat directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

Sloganul Reuniunii este „Conexiuni europene”, dar, de fapt, ne leagă o prietenie cu Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko”  din Kiev; însă s-a declanșat războiul acesta crud. Violența, agresiunea este din partea acelor care se cred atotputernici și am zis să-i avem în sânul familiei teatrului românesc ca invitați de onoare, colegii de la Kiev”, a declarat Petru Hadârcă. 

Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se încheie duminică, 22 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău