Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta trei spectacole

  • 20 Noiembrie 2020 13:19
Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta trei spectacole

Trei spectacole va prezenta Teatrul Național ”Eugene Ionesco” în perioada 20-22 noiembrie, informează MOLDPRES.

Astfel, potrivit sursei citate, astăzi, la ora 18.30, la teatru va avea loc premiera spectacolului ”Adi”, monodramă de Constantin Cheianu, în regia Diandrei Gherghel. Distribuția: Anatol Guzic. Piesa îl are în centrul atenției pe Adolf Hitler în ultimele sale zile de viață.

Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanșat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica ființă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârșit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.

Sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 18.30, instituția va prezenta spectacolul ”Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, în regia lui Petru Vutcărău.

Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie, își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în față, băiatul știe că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit povești moderne, adevărate lecții de viață. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani și-l învață să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puțin singur. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.

Din distribuție fac parte: Tanti Roz - Ala Menșicov, Oscar - Silviu Boinceanu, Tatăl lui Oscar - Laurențiu Vutcărău, Doctorul Duserdolff - Andrei Sochircă/Anatol Guzic, Mama lui Oscar - Galina Lazarenco, Peggy Blue - Valeria Garțan, Mama lui Peggy Blue - Iulia Bordeianu /Iuliana Vornicescu, Tatăl lui Peggy Blue - Stanislav Cotrobai, Rezidenți: Natalia Prodan, Doina Arvat, Radu Canțâr, Maxim Chiriac și Maria Anton.

Spectacolul se joacă în limba română cu subtitrare în limba engleză și rusă. Durata spectacolului: 2 ore, fără pauză.

Duminică, 22 noiembrie, la 18.30, instituția oferă publicului spectacolul ”Iubirea la proști” de Francis Veber, regia M. Chris Nedeea (România). Pierre, directorul unei edituri franceze, are obiceiul de a participa la dineuri cu proști, un fel de petreceri burgheze la care invitații vin însoțiți de un „prost” spectaculos, care nu știe că îi revine onoarea și plăcerea de a fi bătaia de joc a participanților la dineu preț de o seară. În seara cu pricina, Pierre se îmbolnăvește și nu mai merge la dineu, unde era așteptat împreună cu François Pignon, un jovial și binevoitor conțopist, pasionat de modele în miniatură din chibrituri, care urma să joace rolul prostului. Și îl joacă, dar nu la dineu, ci acasă la Pierre, unde totul devine imprevizibil, totul se încurcă, înaintând spre un deznodământ în efect de domino.

Din distribuție fac parte: Pierre –  Anatol Guzic, Christine – Doina Arvat, Archambaud – Laurențiu Vutcărău, François –  Gheorghe Pietraru, Leblanc – Dumitru Mamei/Maxim Chiriac,  Marlène – Maria Anton,  Cheval – Stanislav Cotrobai, Pascal – Radu Canțâr, Charloutte, Centralista – Natalia Prodan/Tatiana Manoil, Bernard,  Polițistul  – Denis Dumitru. Durata spectacolului: 130 de minute fără pauză.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-9
Ninsoare ușoară
Umiditate:73 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-7
Wed
-3
Thu
1
Fri
2
Sat
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău