Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev invită publicul de la Chișinău la spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop”. Povestea conține o istorie de dragoste și alerta unui război iminent

  • 20 Septembrie 2023 17:31
Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev invită publicul de la Chișinău la spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop”. Povestea conține o istorie de dragoste și alerta unui război iminent

Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev invită publicul de la Chișinău la spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după povestirea lui Hrihorii Kvitka-Osnovianenko. Spectacolul se va juca mâine, 21 septembrie, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu, la ora 19:00. Evenimentul face parte din programul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, transmite Radio Chișinău.

Povestea conține o istorie de dragoste și alerta unui război iminent. Este un spectacol basm cu un final teribil: personajele renunță la credință și se sprijină pe forțele întunericului. Iar omul fără credință nu mai este om, se transformă într-un pion care nu își poate schimba viața  și nu se poate opune răului care se întâmplă în jurul lui, a explicat regizorul spectacolului, Ivan Uryvskyi.

„Autorul acestei istorii este cel care a scris prima proză în limba  ucraineană, îl considerăm părintele prozei ucrainene. Este scrisă în urmă cu 200 de ani, iar subiectul ei, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, este de actualitate. Noi, ucrainenii, ne iubim mult cultura, și sperăm că publicul de la Chișinău să aprecieze clasicii noștri. După gen este o comedie satirică”, a spus Ivan Uryvskyi.

Tema principală a spectacolului este alegerea între două forțe – Lumina și Întunericul, iar în sens global, alegerea poate fi mult mai vastă și mai diversă, a spus criticul de teatru, Maria Pilchin:

„Mi se pare că pentru ucraineni tocmai aceasta li se întâmplă, și pe plan istoric, și pe plan civilizațional. Acest război este despre această mare luptă dintre bine și rău, și noi spunem „Slava Ucrainei” și îi susținem. Mi-a plăcut foarte mult această ideea a umorului care te mișcă să te schimbi, să te transformi și poate să schimbe ceva în tine. Și eu cred că, Ucrainenii, după ce va veni victoria, vor trăi o mare schimbare și o mare transformare”, a afirmat Maria Pilchin.

Este la doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești când Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev este invitat de onoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău