Teatrul din Cahul, în epicentrul vieții culturale de la sud (Audio)
-
08 Iulie 2021 10:27
Recent, teatrul Muzical-Dramatic „Bogdan-Petriceicu Hașdeu” din Cahul, supranumit Naționalul de la sud, a prezentat trei premiere, propuse și pentru Gala UNITEM, care va avea loc la sfârșitul anului, a comunicat pentru Radio Chișinău actrița teatrului „B.P. Hașdeu”, Aurica Țurcanu. Printre acestea - spectacolul Dureri - fantomă, montat la Cahul de Radu Ghilaș, regizor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Teatrul din Cahul și-a inaugurat stagiunea și în acest an, cum a devenit deja o tradiție, cu spectacolul „ Trei Crai”. Montat după piesa omonimă a scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu, acesta a fost primul spectacol din repertoriu. La fiecare reprezentare este aclamat de publicul, care a intuit, încă de la premiera ce avea loc în perioada sovietică, actualitatea temei și curajul actorilor, dragostea lor de neam și limba românească.
Teatrul din Cahul, fondat în 1987, are în prezent peste 30 de spectacole în repertoriu, atât pentru adulți, cât și pentru copii, care au priză la public. Din prima componență a trupei activează până în prezent actorii Rodica Țurcanu, Tudor Andriuță și Mihail Furnică, care s-au învrednicit de-a lungul anilor de mai multe titluri și premii, alături de alți colegi de-ai lor.
Activând într-un sediu temporar, (Teatrul este actualmente în stadiul final de construcție, din bani acordați de guvernul României), Naționalul de la Cahul rămâne a fi un teatru pe roți, care colindă satele din Republica Moldova, dar și pe cele ale diasporei românești din Ucraina și alte regiuni, menționează pentru Radio Chișinău, actrița Rodica Ciobanu:
„Trei Crai este primul spectacol, jucat la inaugurarea teatrului nostru și a devenit deja o tradiție ca să deschidem stagiunea cu acest spectacol. E un vodevil, îl simțim cu inima și cu sufletul. E chiar actual - ați văzut, cântecul de sfârșit are un impact asupra spectatorului, care se ridică în picioare ca la un imn... Fetele și tații doresc pentru fiice bărbați mai bogați, de alte națiuni, dar... până la urmă Marița îl alege pe Petrică, moldovean de-al nostru, român... Ne considerăm teatru pe roți, nu stăm doar acasă, la sediu, dar jucăm pe scenele liceelor, jucăm în casele de cultură din sate. Au fost timpuri când jucam și în săli sportive, dar să știți că noi trăiam așa clipe frumoase, spectatorul ne aștepta, cu sufletul la gură! Călătorim de la nord până la sudul republicii, avem proiecte cu România, cu satele românești din Ucraina, din județele Ismail, Reni”, a spus Rodica Ciobanu.
În luna iulie curent, actorii de la B.P. Hașdeu urmează să participe la un festival teatral din România, iar în curând vor relua activitatea asupra unui proiect internațional, la care vor colabora actori din trei țări.
Recent pe scena teatrului de la Cahul a fost prezentat spectacolul Gunoierul, realizat de Lilian-Mihai Nistor și Irina Manole ș.a., studenți ai facultății de Arte, de la Universitatea Dunărea de Jos, din Galați.