Teatrele din Chișinău vor prezenta mai multe spectacole în weekend

  • 04 Iunie 2021 10:43
Teatrele din Chișinău vor prezenta mai multe spectacole în weekend foto: agora.md

Teatrele din capitală vor prezenta mai multe spectacole în zilele de sâmbătă și duminică, 5-6 iunie, informează MOLDPRES.

Astfel, potrivit sursei citate, sâmbătă, 5 iunie, la ora 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadârcă, după memoriile Ecaterinei Chele, deportată în 1941, Margaretei Cemârtan-Spânu, deportată în 1949, și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG.

Potrivit directorului instituției, Petru Hadârcă, ideea de a monta „Dosarele Siberiei” a venit după ce el a realizat la Radio București câteva spectacole radiofonice consacrate deportărilor. Este vorba despre „Deportați în Siberia” și „Douăzeci de ani în Siberia”, după textul Aniței Andriș-Cudla, precum și ”Stalin mi-a furat copilăria”, de Boris Vasiliev ș.a. 

În aceeași zi, la 18.30, Teatrul ”Luceafărul”  readuce  în scenă spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Slava Sambriș. Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice. 

Tot sâmbătă, la 11.00, Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”  va prezenta spectacolul ”Muzicanții din Bremen” după povestea Fraților Grimm, în regia lui Ghenadii Boiarkin. Spectacolul este un basm cunoscut tuturor din copilărie despre aventurile unui tânăr vesel trubadur și ale prietenilor săi - măgar, câine, pisică și cocoș și ne vorbește despre adevărata prietenie, bunătate și dragoste.

Duminică, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul la spectacolul  ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian în regia lui Alexandru Cozub. Într-un orășel șters, de provincie, profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. În așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

În aceeași zi, la 18.30, la Teatrul ”Luceafărul” va avea loc spectacolul  ”Testamentul” de Gheorghe Urschi. Piesa “Testamentul” a fost montată la Teatrul „Luceafărul” pentru prima dată în anul 1992. Potrivit organizatorilor, este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți acești ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un țăran cu demnitate pe care nu-l poți amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deșarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu și Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiți, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noștri – unii sunt hrăpăreți, alții au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciții politici.

Miezul acțiunii pornește de la o farsă, pusă la cale de mătușa Gafinca pentru a-i reanima nițel pe feciorii lui Pricoche, dar și pe nurorile acestuia. S-a zvonit, deci, printr-un vecin, că bătrânul ar avea bani și încă mulți, pe care-i da cu împrumut și cu procente sătenilor. Din această clipă lucrurile s-au schimbat radical. Feciorii și nurorile au devenit de nerecunoscut! Începe adevărata comedie, care a declanșat cascade de râs, joc halucinant, dar și firescul unor stări, al unor trăiri.

În distribuție: Pricoche Sâmbure –  Veaceslav Mereuță, Gafinca – Paulina Zavtoni, Iacob – Avelin Tabarcea, Nichita – Vladimir Isac, Valentin Munteanu, Alecu – Sergiu  Plângău, Oleg Macovei, Limpiada – Ecaterina Chircu,  Ariadna – Vitalia Grigoriu și Figurantu – Oleg Lungu, Gheorghe Tabarcea.

Tot duminică, la 11.00. Teatrul ”A. P. Cehov” va prezenta spectacolul ”Piciul și Karlson”  de Astrid Lindgren în regia lui Evghenii Bognibov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău