Taxe în municipiul Chișinău care se vor pune în aplicare din 1 ianuarie

  • 30 Decembrie 2020 17:30
Taxe în municipiul Chișinău care se vor pune în aplicare din 1 ianuarie

Din 1 ianuarie, se va pune în aplicare o nouă taxă pentru salubrizare. Fiecare persoană fizică înscrisă la adresa declarată ca domiciliu va achita 10 lei lunar. Sunt scutite de taxă persoanele de vârstă pensionară, cele cu dizabilități și copiii cu vârsta de până la 18 ani, transmite IPN.

În 2020, taxa pentru posesorii de câini constituie 120 de lei anual pentru fiecare animal. Scutiți de taxă sunt nevăzătorii și pensionarii singuri, cu condiția întreținerii unui singur câine.

În noul an, se va aplica taxa pentru amenajarea teritoriului, în mărime 180 de lei anual, pentru fiecare salariat și/sau fondator al întreprinderii individuale, al gospodăriei țărănești (de fermier), de asemenea, pentru membrii acesteia și/sau pentru fiecare persoană care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției.

Taxa pentru parcare (achitată de organizatorii parcărilor) a fost stabilită la nivel de 30 de lei anual pentru fiecare metru pătrat. Taxa pentru dispozitivele publicitare este de 750 de lei anual pentru fiecare metru pătrat.

Taxa de piață va constitui 48 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte; 70 lei/m2 – pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim scurt de activitate și 84 lei/m2 – pentru piețele auto cu regim de activitate de 6-7 zile. 840 de lei anual e taxa anuală pentru fiecare metru pătrat pentru piețele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și odihnă, cu regim de activitate non-stop și 70 lei/m2 pentru celelalte piețe de flori. 18 lei anual e taxa pentru fiecare metru pătrat pentru piețele de tip „second hand”.

Sunt scutite de taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa de piață, taxa pentru parcare și cea pentru dispozitivele publicitare, autoritățile publice și instituțiile finanțate de la bugetele de toate nivelurile, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Republica Moldova, precum și reprezentanțele organizațiilor internaționale, Banca Națională a Moldovei, proprietarii sau deținătorii bunurilor rechiziționate în interes public, pe perioada rechiziției, conform legislației și subiecții care desfășoară activități conform cap. 10³ din Titlul II al Codului Fiscal.

Taxele locale și cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău