Taxarea inversă cu TVA - un nou mecanism de impozitare. Ce prevede acesta (Bizlaw)

  • 02 Iulie 2020 17:39
Taxarea inversă cu TVA - un nou mecanism de impozitare. Ce prevede acesta (Bizlaw)

În Republica Moldova ar putea fi aplicată taxarea inversă cu TVA. Un proiect de completare a Codului fiscal a fost înregistrat în Parlament.

Taxarea inversă este procedura aplicată de cumpărătorul (beneficiarul) unei livrări de bunuri care, conform legii, devine persoană obligată la plata T.V.A. pentru achiziția de bunuri efectuată pe teritoriul Republicii Moldova, prin excepție de la regula generală, conform căreia persoana obligată la plata T.V.A. este furnizorul bunurilor. Furnizorul are obligația să înscrie pe factură fiscală mențiunea taxare inversă, transmite bizlaw.

Astfel, prin excepție de la prevederile art. 94 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul operațiunilor taxabile,subiectul impozabil este cumpărătorul (beneficiarul). Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și cumpărătorul (beneficiarul) să fie înregistrați în calitate de subiecți impozabili cu TVA.

Operațiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr, care nu sunt în principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Conform proiectului, prevederile se vor aplica numai pentru bunurile livrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe facturile emise pentru livrările de bunuri, furnizorii nu vor înscrie taxa calculată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenția în Declarația privind TVA, atât ca taxă calculată, cât și ca taxă deductibilă. Cumpărătorii (beneficiarii) au drept de deducere a taxei în limitele și în condițiile stabilite în prezentul Capitol.

În cazul neaplicării taxării inverse prevăzute de lege, respectiv în situația în care furnizorul emite o factură cu TVA pentru operațiunile prevăzute la art.1183 alin.(1) din Codul fiscal și nu înscrie mențiunea taxare inversă în respectiva factură, iar cumpărătorul (beneficiarul) deduce taxa înscrisă în factură, acesta își pierde dreptul de deducere pentru achiziția respectivă de bunuri deoarece condițiile de fond privind taxarea inversă nu au fost respectate și factura a fost întocmită în mod eronat. Aceste prevederi se aplică și în situația în care îndreptarea respectivei erori nu este posibilă din cauza falimentului furnizorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău