Taxa pentru deservirea blocului locativ: cine o stabilește și cât de mare poate fi
-
27 Februarie 2021 09:40
În municipiul Chișinău, toți locuitorii de la bloc achită lunar o taxă pentru deservirea imobilului, dar mărimea acesteia este diferită și poate oscila de la 1 leu pentru fiecare metru pătrat de locuință, cum este în cazul blocurilor administrate de Întreprinderile Municipale de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL), până și la 20 de lei pentru metru pătrat, în cazul altor forme de gestionare. Contactat de IPN, șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), Ghenadie Dubița, a precizat că decizia, în cazul altor forme de gestionare decât ÎMGFL, este luată la Adunarea Generală a locatarilor.
Ghenadie Dubița spune că un plafon în cazul acestei taxe nu există. Dacă un proprietar de apartament nu este de acord cu tariful, îl poate contesta, iar cererea va fi examinată la aceeași Adunare Generală. Responsabilul de la DGLCA menționează că există norme tehnice specifice aprobate de Guvern, de care este bine să țină cont gestionarii. Dar nu este vorba de un document executoriu. Acesta are doar caracter de recomandare.
Potrivit șefului adjunct al DGLCA, proprietarii își administrează proprietatea lor în comun și decid cum să întrețină această proprietate. Sunt cazuri unde proprietarii au stabilit tariful și de 20 de lei pentru metru pătrat. „Pentru că suntem într-o economie de piață, nu există o autoritate care să supravegheze tarifele la gestionarea blocurilor, așa ca acestea să nu fie mari”, a precizat responsabilul de la DGLCA.
Consiliul municipal Chișinău a aprobat, în anul 2007, tariful de 1 leu pentru metru pătrat pentru deservirea blocurilor aflate în gestiunea ÎMGFL. Din acest motiv, spune Ghenadie Dubița, blocurile sunt gestionate destul de prost, pentru că sursele financiare nu sunt suficiente, cheltuielile reale fiind mult mai mari decât banii care se adună din această taxă. Printre lucrările care trebuie să fie efectuate din suma adunată sunt: deservirea blocului, pregătirea de iarnă, întreținerea rețelelor etc., doar că banii colectați nu ajung, iar în consecință se fac doar unele lucrări de întreținere și se achită salarii responsabililor.
Ghenadie Dubița crede că soluția acestei probleme ar fi finalizarea reformei și implementarea Legii Condominiului la nivel de țară, așa încât să fie trecute toate casele în gestiunea asociaților. Proprietarii să decidă modul de administrare, prin desemnarea administratorilor profesioniști sau a întreprinderilor municipale și să decidă tariful la nivelul așteptărilor pe care le au. Șeful adjunct al DGLCA menționează că privatizarea s-a efectuat, iar trecerea în asociații nu, iar întrucât formarea asociațiilor este un proces benevol, iar proprietarii nu doresc acest lucru, subiectul rămâne înghețat.