Taxa de salubrizare – mărul discordiei în Consiliul municipal Chișinău

  • 11 Iulie 2023 09:02
Taxa de salubrizare – mărul discordiei în Consiliul municipal Chișinău

Anularea taxei de salubrizare, devenită obligatorie pentru locuitorii municipiului Chișinău! Este solicitarea consilierilor PAS din Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit consilierului PAS, Roman Cojuhari, noua taxă reprezintă o povară suplimentară pentru locuitorii orașului, iar banii încasați din această taxă vor fi folosiți de administrația Ceban pentru proiecte electorale. De cealaltă parte, consilierului primarului general Vladimir Mitru spune că taxa de salubrizare se regăsește în noua redacție a Codului Fiscal, document aprobat de Parlament, și va contribui la asigurarea curățeniei din oraș, notează IPN.

În municipiul Chișinău avize de plată a taxei de salubrizare au primit peste 400 mii de persoane. De achitarea taxei de salubrizare sunt scutiți pensionarii, copiii cu vârsta de până la 18 ani, persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu dizabilități severe și accentuate (gradul I și II), participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan și participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

„Taxa de salubrizare e stipulată în Codul Fiscal, este o taxă locală obligatorie. Banii din colectarea acestei taxe sunt redirecționați pentru salubrizarea orașului, în perioada de iarnă pentru dezăpezirea străzilor. În perioada de vară e vorba de măturarea și spălarea străzilor, parcurilor, scuarurilor. De asemenea, e vorba de investiții în coșuri de gunoi, inclusiv pentru salarizarea persoanelor direct implicate în salubrizarea orașului. Este o taxă care se aplică în toată lumea, în toate orașele. La o taxă de 10 lei pe lună, vorbim de încasări la bugetul municipal de 30-40 de milioane de lei. Astăzi cheltuielile pentru salubrizare sunt de aproape 300 de milioane de lei”, a explicat consilierul primarului general, Vladimir Mitru, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Fracțiunea PAS din CMC a înregistrat în proiect de decizie prin care cere anularea taxei de salubrizare. Potrivit aleșilor municipali PAS, locuitorii Chișinăului deja achită pentru colectarea deșeurilor, iar plata taxei de salubrizare nu face decât să dubleze taxa existentă.

„Când a fost introdusă această taxă în Codul Fiscal, ea a avut o altă misiune. O bună parte din aspectele pentru care a fost gândită această taxă le avem deja în municipiul Chișinău, noi deja plătim taxa pentru deșeuri. Ceea ce a făcut în anul 2022 primarul Ion Ceban, împreună cu fracțiunea PSRM, când au votat introducerea acestei taxe, practic au dublat taxa care deja se încasează. Dacă se vorbește de curățarea spațiilor publice, noi mai avem o dublare de taxe, fiecare agent economic, pentru fiecare angajat, care și el este locuitor al orașului, plătește pe an taxa pentru amenajarea teritoriului. Această taxă a fost introdusă pentru campania electorală din acest an, pentru trotuarele, covoarele și floricele care sunt făcute de Ion Ceban, nu pentru salubrizare. Cota acestei taxe poate fi stabilită zero de către Consiliul Municipal Chișinău”, a spus consilierul municipal, Roman Cojuhari.

Potrivit direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale (DCITL), plata taxei pentru salubrizare urmează a fi achitată până la 31 iulie 2023, pentru perioada fiscală 2022. Taxa poate fi achitată prin intermediul oficiilor poștale și băncilor comerciale (sucursalelor sau filialelor acestora), dar și pe pagina www.mpay.gov.md, cu selectarea serviciului ,,Obligații fiscale (SCITL)”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău