Țărilor UE li se cere să interzică imediat plasele de pescuit și pescuitul excesiv

  • 19 Ianuarie 2021 13:55
Țărilor UE li se cere să interzică imediat plasele de pescuit și pescuitul excesiv

O coaliție de ONG-uri propune un plan urgent pentru a opri pescuitul excesiv și solicită interzicerea imediată a plaselor de pescuit în zonele marine protejate ale Uniunii Europene, după eșecul statelor membre de a apăra mările, scrie The Guardian, preluat de Agerpres.

Interdicția plaselor de pescuit face parte dintr-un plan de acțiune format din zece puncte pentru a atinge obiectivele privind biodiversitatea, despre care coaliția spune că nu vor fi îndeplinite de promisiunile actuale, cum ar fi promisiunea liderilor mondiali făcută anul trecut în cadrul Summit-ului ONU de la New York, de a proteja natura până în anul 2030.

Potrivit grupului de ONG-uri, legile UE pentru protejarea vieții marine, inclusiv obligația statelor membre de a proteja mările, de a realiza ecosisteme sănătoase și de a introduce o gestionare durabilă a pescuitului, nu au fost puse în aplicare.

Astfel, acest eșec al statelor membre UE, combinat cu schimbările climatice, riscă să declanșeze schimbări ireversibile ale condițiilor ecologice în care umanitatea a evoluat și a prosperat.

Apelul la cele zece puncte de acțiune pe care coaliția le va prezenta liderilor UE, deputaților și statelor membre, vine după ce în cadrul Summit-ului One Planet, organizat săptămâna trecută la Paris, 50 de țări s-au angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător.

Deși ONG-urile au salutat proiectul celor 50 de țări, acestea susțin că nu merge suficient de departe încât să poată asigura aplicarea legilor actuale ale UE sau să poată stabili planuri de acțiune pentru a salva planeta până în 2030.

„Uniunea Europeană nu a reușit să obțină bunăstarea apelor iar strategia privind biodiversitatea trebuie pusă în aplicare dacă dorim să mai avem șansa de a o salva. Astfel, această implementare trebuie să includă cele zece puncte pe care le avem în raportul nostru”, a declarat Rebecca Hubbard, directorul programului One Fish, care își propune să pună capăt pescuitului excesiv.

„Angajamentele, obiectivele și acordurile naționale sunt importante pentru stabilirea unei direcții, dar dacă vrem să salvăm planeta, trebuie să acționăm”, a mai adăugat ea, susținând că UE nu a reușit nici să pună capăt pescuitului excesiv, nici să protejeze habitatele marine de plasele de pescuit.

Plan de acțiune în zece puncte pentru a salva oceanele planetei

Planul de acțiune în zece puncte propus de coaliția de ONG-uri urmărește ca cel puțin 30% din oceane să fie complet protejate până în 2030 și, de asemenea, urmărește o îmbunătățire drastică în domeniul pescuitului.

Astfel, ONG-urile îndeamnă UE să ofere resurse pentru a crește și pentru a pune în aplicare legislația existentă pentru a proteja habitatele marine. De asemenea, cer UE să efectueze evaluări asupra impactului pe care activitățile de pescuit îl are asupra mediului, să stabilească limite de pescuit și să introducă sisteme obligatorii de monitorizare la distanță pentru toate flotele de pescuit.

Totodată, coaliția solicită încetarea subvențiilor nocive pentru pescuit și a controalelor asupra zgomotului în mediul subacvatic.

În prezent, mai puțin de 1% din ariile marine europene protejate sunt complet interzise pescuitului. Luna trecută, curtea europeană de conturi a avertizat că UE nu a reușit să oprească pierderea biodiversității marine în apele Europei și să restabilească pescuitul la niveluri durabile.

Apelul coaliției vina la doar câteva zile de la avertismentele oamenilor de știință conform cărora planeta se confruntă cu „un viitor teribil plin de extincții în masă, declin de sănătate și tulburări climatice care amenință supraviețuirea umană”.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Arhivă Radio Chișinău