Țările UE trebuie să reglementeze chestiunile financiare legate de extindere

  • 06 Octombrie 2023 16:01
Țările UE trebuie să reglementeze chestiunile financiare legate de extindere

Cancelarul german Olaf Scholz a atenționat vineri că țările Uniunii Europene trebuie să reglementeze chestiunile financiare legate de extindere, în contextul în care blocul comunitar are în vedere diferite variante de reformă, relatează DPA, citată de Agerpres.

Țările UE contribuie la un buget comun, din care o parte este redistribuit în beneficiul economic al regiunilor mai slabe, amintește dpa. În prezent, numeroase țări est și central-europene profită de pe urma acestui sistem, dar și-ar putea pierde privilegiul dacă vor adera economii mai slabe.

"Toată lumea știe că nu se poate ca toate țările care astăzi primesc plăți nete să se bazeze pe acest lucru și în viitor", a declarat Scholz la sosirea la summitul UE din Granada.

Aceste țări "vor fi nevoite să contribuie la finanțarea proceselor de creștere economică în țările care aderă", a adăugat cancelarul german.

Agricultorii din UE primesc de asemenea subvenții de la bugetul comun. În cazul în care Ucraina, cu vastul său sector agricol, se va alătura blocului, toate statele UE ar putea resimți impactul financiar, a mai consemnat dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău