Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

  • 13 Iunie 18:36
Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale țării.

Măsura de asistență adoptată este în valoare de 9 milioane de euro și va finanța interceptoare cu rază scurtă de acțiune ale sistemelor de apărare aeriană în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova, informează Calea Europeană.

Aceasta completează o măsură de asistență în valoare de 41 de milioane de euro adoptată la 4 aprilie 2024, care a urmărit modernizarea capacităților de apărare ale Forțelor Armate ale Republicii Moldova în domeniile mobilității, supravegherii aeriene, războiului electronic și logisticii.

Bazându-se pe patru măsuri de asistență anterioare ale Instrumentului european pentru pace începând cu 2021, acest sprijin va continua să permită Forțelor Armate ale Republicii Moldova să își îmbunătățească eficacitatea operațională, să accelereze îndeplinirea standardelor UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine infrastructura civilă critică, precum și civilii în situații de criză și de urgență.

De asemenea, va spori capacitățile Republicii Moldova de a participa la misiunile și operațiunile militare ale politicii de securitate și apărare comună ale UE.

Cu această nouă acțiune, sprijinul acordat Moldovei de către EPF se ridică până în prezent la 137 de milioane de euro. Anul trecut și în 2022, UE a adoptat măsuri de asistență în valoare de 40 de milioane de euro fiecare. Prima măsură de asistență adoptată în decembrie 2021 a fost în valoare de 7 milioane de euro.

UE se angajează să ofere tot sprijinul relevant pentru Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze rezistența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei.

Instrumentul european pentru pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile din cadrul politicii externe și de securitate comună (PESC) în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, Facilitatea europeană de sprijinire a păcii permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește aspectele militare și de apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău