Țările NATO s-au angajat să aloce pentru apărare 2% din PIB

  • 13 Iulie 2018 09:12
Țările NATO s-au angajat să aloce pentru apărare 2% din PIB

Summitul NATO de la Bruxelles s-a încheiat cu angajamentul aliaþilor că vor aloca 2% din PIB pentru apărare până în 2024, angajament pentru care președintele american, Donald Trump, a făcut presiuni în timpul reuniunii.

Cea mai dificilă discuție a fost cea legată de împărțirea echitabilă a cheltuielilor legate de apărare pe fondul criticilor venite din partea președintelui american, Donald Trump. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunea zilele trecute că se așteaptă ca discuțiile pe acest subiect să fie deschise, iar acest lucru s-a întâmplat, preciza oficialul NATO, care a adăugat că toți aliații au înțeles mesajul liderului de la Casa Albă. 

"Toți aliații au auzit mesajul președintelui Trump, transmis tare și clar. Am înțeles de ce președintele american este foarte serios în legătură cu cheltuielile pentru apărare, după ani de declin, când aliații au tăiat miliarde, acum ei le pun la loc. Trendul este crescător, de fapt de când președintele Trump a preluat mandatul, aliații europeni și Canada au adăugat 41 de miliarde de dolari la bugetele destinate apărării.

Toți aliații s-au angajat că vor crește substanțial cheltuielile destinate apărării, iar acest lucru va duce la o alianță mai puternică", a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Liderii Alianței au mai decis modernizarea structurii de comandă prin deschiderea unor centre în Norfolk - Statele Unite și Ulm-Germania, dar și înființarea unui nou centru de operațiuni cibernetice și echipe de sprijin contrahibrid.

De asemenea, s-a decis intensificarea eforturilor de combatere a terorismului cu o nouă misiune în Irak, prin acordarea unui sprijin mai mare forțelor afgane, dar și pentru Iordania și Tunisia. În relația cu Rusia, NATO dorește să aibă o abordare bazată pe apărare și dialog, după cum mai preciza secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Sursa: RRA

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău