Țările membre OMS extind negocierile privind un acord de prevenire a pandemiilor

  • 02 Iunie 18:00
Țările membre OMS extind negocierile privind un acord de prevenire a pandemiilor

Cele 194 de țări membre ale OMS au decis, sâmbătă, să prelungească negocierile privind un acord de prevenire a pandemiei, menit să evite greșelile grave făcute în timpul dezastrului sanitar Covid-19, informează AFP, transmite News.ro.

De asemenea, acestea au adoptat amendamente la Regulamentul sanitar internațional (RSI), un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a răspunde la urgențele de sănătate publică, care și-a arătat limitele în timpul Covid. Modificările introduc noțiunea de "urgență pandemică" și "mai multă solidaritate și echitate", potrivit unui comunicat de presă al OMS, citat de sursă.

"În această seară am câștigat cu toții și lumea a câștigat", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața unei săli plenare pline la sediul ONU din Geneva, în aplauzele publicului.

Adunarea Mondială a Sănătății (WHA), organul suprem de decizie al OMS, reunit săptămâna trecută la Geneva, "și-a luat angajamente concrete pentru a finaliza negocierile privind un acord global asupra pandemiilor în termen de cel mult un an", a subliniat OMS.

Ipoteza Trump

Țările africane doreau să finalizeze negocierile până la sfârșitul anului.

Teama unei realegeri, în noiembrie, a lui Donald Trump, care a retras Statele Unite din OMS și nu a făcut un secret din disprețul său pentru organizație, planează asupra discuțiilor.

Dar dr. Tedros și-a exprimat încă o dată încrederea într-o încheiere cu succes a negocierilor, în ciuda obstacolelor.

"Deciziile istorice luate astăzi demonstrează voința comună a statelor membre de a-și proteja propriile populații, precum și pe cele din întreaga lume, de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii", a subliniat șeful OMS, adăugând că "întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci când va avea loc".

El crede că succesul privind RSI va da un impuls negocierilor privind viitorul acord, care, "odată finalizat, ar contribui la repetarea ravagiilor cauzate" de Covid-19.

În decembrie 2021, într-adevăr, șocul catastrofei sanitare în care a fost atunci lumea - care a făcut milioane de victime, a afectat economiile și a paralizat sistemele de sănătate - a fost cel care a determinat țările membre ale OMS să lanseze negocierile pentru un acord obligatoriu privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie.

În pofida câștigurilor și a apropierii realizate în timpul negocierilor, diferențele rămase vor fi greu de depășit, în special în ceea ce privește schimbul de know-how și accesul rapid la mijloacele de combatere a unei noi crize sanitare.

În țările în curs de dezvoltare, amintirile rămân vii în ceea ce privește țările bogate care acaparează doze de vaccinuri în detrimentul binelui comun și care refuză să își împărtășească tehnologiile.

Acestea insistă asupra faptului că acordul va fi echitabil sau nu va fi.

RSI a fost adoptat pentru prima dată în 1969 și actualizat ultima dată în 2005.

Dar Covid-19 a scos la iveală deficiențele sistemului, țările nereușind să reacționeze atunci când OMS a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alarmă din ianuarie 2020.

Abia câteva săptămâni mai târziu, șeful OMS a creat un șoc salutar atunci când a vorbit despre o pandemie, permițând opiniei publice și guvernelor să realizeze gravitatea situației.

Negociatorii au introdus, prin urmare, o "urgență pandemică, pentru a declanșa o colaborare internațională mai eficientă ca răspuns la evenimentele care riscă să devină sau au devenit o pandemie", se arată în comunicatul de presă al OMS.

RSI reformat promite, de asemenea, un acces mai bun la "produse medicale și la finanțare".

Modificările creează, de asemenea, structuri care vor permite o mai bună pregătire și aplicare a reglementărilor în toate țările.

"Experiența epidemiilor și pandemiilor, de la Ebola și Zika la COVID-19 și Mpox, ne-a arătat că avem nevoie de mecanisme mai bune de supraveghere a sănătății publice, de reacție și de pregătire în întreaga lume", a declarat Ashley Bloomfield, copreședinte al Grupului de lucru pentru modificarea RSI.

Nu toată lumea a împărtășit entuziasmul delegaților.

Sute de persoane au ieșit duminică în fața sediului ONU din Geneva pentru a denunța OMS - și ceea ce au considerat a fi un atac la adresa suveranității statelor - în fața sediului ONU din Geneva. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Mon
23
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău