Țările membre ale NATO i-au prelungit mandatul de secretar general lui Jens Stoltenberg până în 2020

  • 12 Decembrie 2017 15:42
Țările membre ale NATO i-au prelungit mandatul de secretar general lui Jens Stoltenberg până în 2020

Cele 29 de țări membre ale NATO au decis marți prelungirea mandatului actualului secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu doi ani, până la data de 30 septembrie 2020, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, reunit la nivel de ambasadori.

”Aliații au decis astăzi să extindă mandatul secretarului general Jens Stoltenberg cu doi ani, până la 30 septembrie 2020. Aliații îl felicită pe secretarul general și au încredere totală în abilitatea sa de a continua eforturile dedicate în vederea adaptării NATO la provocările de securitate ale secolului al XXI-lea”, se arată în comunicatul menționat.

Jens Stoltenberg, prim-ministru al Norvegiei în două rânduri (2000-2001 și 2005-2013), a fost numit secretar general al NATO în anul 2014, preluându-și mandatul la 1 octombrie 2014. Acesta l-a înlocuit atunci pe danezul Anders Fogh Rasmussen.

Până în prezent, Stoltenberg a condus lucrările summitului NATO de la Varșovia din 2016, cea mai importantă reuniune decizională aliată de la finalul Războiului Rece încoace, reuniunea specială a liderilor aliați din 25 mai 2017 cu prilejul inaugării noului sediu al Alianței, numeroase reuniuni ministeriale ale miniștrilor de Externe și ai Apărării și formate speciale de dialog ale NATO, fie comisiile cu Ucraina și Georgia, fie Consiliul NATO-Rusia.

În activitatea sa de secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg a vizitat de trei ori România – în 2015 pentru o vizită de lucru, în 2016 pentru inaugurarea sistemului antirachetă de la Deveselu și în 2017 pentru a participa la lucrările Adunării Parlamentare a NATO și pentru ceremonia de inaugurare a Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova.

De asemenea, secretarul general al Alianței a felicitat în dese rânduri eforturile și contribuția României pentru securitatea euro-atlantică, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

Sursa: Calea Europeana

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău