Țările din Europa de Est se aliază pentru a reduce dependența UE de gazele rusești
-
30 Aprilie 2022 16:17
Țările din Europa de Est se aliază pentru a dezvolta proiecte și a împărți resursele, în vederea contracarării dominației Rusiei pe piața gazelor și a reduce dependența UE livrările rusești, informează Euronews și AP.
Un gazoduct între granițele Greciei și Bulgariei ar urma să fie finalizat până în iunie, obiectivul fiind de a asigura celor două țări și vecinelor lor acces la noile conectări la rețea. Noul gazoduct vine în contextul în care Gazprom a anunțat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului, scrie digi24.ro.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.
Gazoductul de 240 milioane de euro va lega orașul Komotini din Grecia de orașul Stara Zagora din centrul Bulgariei. Proiectul este finanțat de țările implicate și de UE, scrie Agerpres.
Între timp, liderii Bulgariei și României au anunțat planuri de a colabora pentru a reducerea presiunea Rusiei asupra pieței gazelor.
Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat că țara ar putea primi gaze din România, pe care ar urma să le trimită în Turcia, urmând să ajungă înapoi pe cealaltă direcție, prin interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria. Premierul bulgar s-a declarat convins că interconectorul dintre Bulgaria și Grecia va fi finalizat în iunie.
"Ceea ce am conștientizat este faptul că avem o infrastructură pe care până în prezent nu am folosit-o pe deplin, nu am optimizat-o pe deplin. Este vorba de conducta care aducea gaz prin România, Bulgaria către Turcia. Acum poate să lucreze în sens invers și posibilitatea de a cumpăra împreună gaz lichefiat este o mare oportunitate, pentru că și nivelurile de prețuri vor fi diferite dacă cumpărăm împreună. Concomitent cu aceasta, partenerii noștri din Azerbaidjan sunt de asemenea o sursă posibilă pentru gaz suplimentar", a subliniat Kiril Petkov.
De asemenea, Polonia și Cehia ar urma să reia negocierile privind construirea gazoductului Stork II.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat că țara sa este interesată și de achiziții în terminalele extinse sau nou construite ale Poloniei de gaze naturale lichefiate. Aproximativ 90% din gazele naturale importate de Cehia sunt din Rusia.
Discuțiile anterioare privind gazoductul Stork II fuseseră abandonate dar ambele țări au anunțat că acum sunt deschise la cooperarea în domeniul energiei.