Țările din Africa de Vest anunță că vor interveni militar în Niger, „dacă toate eforturile diplomatice eșuează”

  • 17 August 2023 19:22
Țările din Africa de Vest anunță că vor interveni militar în Niger, „dacă toate eforturile diplomatice eșuează”

Blocul vest-african ECOWAS este gata să intervină militar în Niger dacă eforturile diplomatice de a inversa acolo o lovitură de stat eșuează, le-a declarat un înalt oficial șefilor armatelor care s-au întâlnit joi în Ghana pentru a discuta despre detaliile unei "forțe de așteptare", în eventualitatea unei acțiuni, relatează Reuters, citay de Agerpres.

Comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate Abdel-Fatau Musah a acuzat junta care l-a înlăturat pe președintele Mohamed Bazoum la 26 iulie că „se joacă de-a șoarecele și pisica” cu blocul refuzând să se întâlnească cu trimișii acestuia și căutând justificări ale puciului.

„Forțele militare și civile din Africa de Vest sunt gata să răspundă la chemarea datoriei”, le-a spus el șefilor apărării din statele membre.

El a enumerat desfășurările anterioare ale ECOWAS în Gambia, Liberia și în altă parte, ca exemple de pregătire.

„Dacă se va ajunge la asta, vom merge în Niger cu contingentele și echipamentele noastre și resursele proprii pentru a ne asigura că restabilim ordinea constituțională. Dacă alți parteneri democratici vor să ne sprijine, sunt bineveniți”, a spus el.

Musah a criticat puternic anunțul juntei că deține elemente pentru a-l judeca pe Bazoum, care este reținut, pentru trădare. Națiunile Unite, Uniunea Europeană și ECOWAS și-au exprimat toate îngrijorarea cu privire la condițiile de detenție, amintește Reuters.

„Ironia este că cineva care se află el însuși într-o situație de ostatic (...) este acuzat de trădare. Când a comis înalta trădare, nimeni nu știe”, a mai spus Musah

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău