Țările baltice cer înființarea unui tribunal special pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei

  • 21 Octombrie 2022 14:42
Țările baltice cer înființarea unui tribunal special pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei

Țările baltice au cerut vineri înființarea unui tribunal special pentru a judeca "crimele de agresiune" comise de Rusia împotriva Ucrainei, reluând astfel o cerere a Kievului, în a doua zi a summitului Consiliului European, care reunește liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, relatează AFP.

„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise și despre înființarea unui tribunal special pentru a-i urmări pe cei care se fac vinovați în justiție", a declarat premierul eston Kaja Kallas.

„Crimele de război țin de competența Curții Penale Internaționale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special și cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens", a afirmat prim-ministrul eston.

„L-am auzit ieri pe președintele ucrainean vorbind despre acte teroriste comise de Rusia în Ucraina", a adăugat ea, la o zi după intervenția lui Volodimir Zelenski prin videoconferință la summitul șefilor de stat și de guvern din UE.

Premierul leton Krisjanis Karins a îndemnat Europa să rămână unită "pentru a sprijini Ucraina, nu doar pentru a condamna (verbal) Rusia, ci și să înceapă să lucreze în vederea înființării unui tribunal pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile pe care le comite în prezent în Ucraina", transmite Agerpres.

Cele două țări baltice, împreună cu Lituania lansaseră deja un apel la jumătatea lunii octombrie către UE să ajute Ucraina să creeze o astfel de instanță, care să fie "complementară" CPI.

Republica Cehă, care exercită în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, s-a pronunțat de asemenea în favoarea creării unui tribunal special, după descoperirea a sute de trupuri îngropate în apropiere de Izium, oraș recucerit de forțele ucrainene de la ruși în estul Ucrainei.

Cele 27 de state membre ale UE nu au însă o poziție comună cu privire la crearea unei astfel de instanțe speciale, pe care Volodimir Zelenski a solicitat-o în mod repetat.

Comisarul european pentru justiție Didier Reynders a apreciat săptămâna trecută că trebuie "mai întâi să fie utilizate la maximum toate instrumentele existente": serviciile procurorului general ucrainean, investigațiile efectuate de 14 state membre și anchetele CPI.

El a cerut de asemenea autorităților ucrainene "să ratifice Statutul de la Roma, să participe oficial la CPI, astfel încât să putem dezbate apoi alte eventuale soluții". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău