Tariful pentru evacuarea deșeurilor din capitală ar putea fi majorat

  • 16 Aprilie 2022 10:27
Tariful pentru evacuarea deșeurilor din capitală ar putea fi majorat

Tariful serviciilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor se propune în mărime de 153,10 lei pentru un metru cub de deșeuri. În prezent, costul mediu al serviciului este de 69,46 lei, acesta fiind format în baza tarifului de 45,46 lei stabilit în anul 2004. Regia „Autosalubritate” a inițiat consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la ajustarea tarifelor, transmite IPN.

Întreprinderea municipală precizează că la calcularea noilor tarife s-a luat în calcul creșterea prețurilor la combustibil și alte consumabile, rata inflației în anul 2021, precum și stabilirea salariului minim în mărime de 3500 de lei în sectorul real.

Se face trimitere și la Legea privind deșeurile, care prevede crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condițiilor pentru colectarea separată și de transportare a deșeurilor. „În scopul implementării prevederilor legale, întreprinderea are obligativitatea de a asigura spațiile pentru acumularea deșeurilor cu containere specifice pentru sortarea deșeurilor pe trei fracții, circa 4000 de unități, 1/3 din numărul de containere instalate în oraș. Calculele tarifului includ consumurile normative suportate nemijlocit la colectarea, transportarea, depozitarea deșeurilor și alte consumuri și cheltuieli necesare în activitatea de prestare a serviciilor, calculate la un metru cub deșeuri colectate, transportate, depozitate, și/sau la un kilometru parcurs”, precizează Regia „Autosalubritate”.

Adițional, reieșind din prevederile legale în vigoare, se introduce obligativitatea semnării unui contract pentru sortarea deșeurilor. Potrivit estimărilor, această achiziție poate fi în valoare de peste 400 de mii de lei.

Tarifele propuse urmează să fie discutate la dezbaterile publice planificate pentru ziua de luni, 18 aprilie, începând cu ora 13.00. Acestea vor avea loc în incinta Preturii Sectorului Centru din strada Bulgară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău