Tariful la apă și canalizare s-a majorat

  • 11 Ianuarie 2023 10:33
Tariful la apă și canalizare s-a majorat

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi, 11 ianuarie, noul tarif pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate. Astfel consumatorii casnici vor achita 15,3 lei /m3 pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, transmite Radio Chișinău.

Tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, se majorează cu peste 40%.

Consumatorii noncasnici vor achita mai mult, tariful aprobat fiind de 24,46 de lei /m3.

ANRE a aprobate tarifele diferențiate după cum urmează:
 
- pentru consumatorii casnici în mărime de 11,12 lei/m3 (+2,47 lei/m3 față de tariful în vigoare);
- pentru consumatorii noncasnici în mărime de 13,29 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare);
 
serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate
 
- pentru consumatorii casnici în mărime de 4,18 lei/m3 (+2,14 lei/m3 față de tariful în vigoare);
- pentru consumatorii noncasnici în mărime de 11,17 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare).
 
Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
 
Reprezentanții furnizorului de apă se arată nemulțumit de prețul mic aprobat de ANRE care nu va acoperi suma cheltuielilor necesare, după cum a susținut în ședință directorul economic al SA „Apă-Canal Chișinău”, Galina Bednarscaia.

„Nu vom putea cu acești bani să îmbunățim infrastructura, în consecință pierdurile vor fi în creștere. Va fi un cerc vicios”, a spus Bednarscaia.

În replică, șeful secției tarife și analize din cadrul ANRE, Andrei Onofrei spune că tarifele au fost calculate strict în conformitate cu metodologiile tarifare:

„Strategia de bază pe care o are ANRE, mijloacele fixe urmează a fi depreciate numai o singură dată. În cazul insuficienței surselor suplimentare pentru investiție, Autoritatea Publică Locală urmează să revadă planurile de investiție și pentru rețelele publice de alimentare cu apă și canalizare”, a menționat Onofrei.

Amintim că pe 3 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău a organizat o ședință extraordinară cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, dispoziție semnată de către primarul general Ion Ceban pe 31 octombrie. Conform acelei dispoziții tariful cerut de CMC, pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău era de peste 24 de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău