Tarife pentru serviciile roaming în UE, ca acasă: Baza legală pentru „roam like at home” va fi încorporată în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova-Uniunea Europeană

  • 06 Octombrie 2023 18:06
Tarife pentru serviciile roaming în UE, ca acasă: Baza legală pentru „roam like at home” va fi încorporată în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova-Uniunea Europeană

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de tarife ca acasă aflându-se în roaming în statele UE, conform principiului „roam like at home”. Același principiu va și aplicat prin reciprocitate și cetățenilor statelor UE, care se vor afla în roaming în Republica Moldova, precizează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Toate procedurile naționale pentru aprobarea semnării modificărilor la Acordul de Asociere RM-UE privind serviciile de telecomunicații și poștale au fost finalizate. Decretul Președintelui Republicii Moldova, care autorizează începerea negocierilor și semnarea Deciziei Comitetului de Asociere, a fost publicat în Monitorul Oficial al RM la data de 5 octombrie.

În context, astăzi, 6 octombrie, reprezentanții Republicii Moldova și Uniunii Europene, în prezența secretarului de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene și  șefului adjunct al Unității Europa și Vecinătate de Est – DG Comerț, Marco Düerkop, au semnat decizia respectivă.

Evenimentul a avut loc la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în cadrul celei de-a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului.

„Acesta este încă un pas important pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de servicii de calitate, conform standardelor europene. Aducerea Republicii Moldova în zona UE „roam like at home”, de care a beneficiat deja milioane de cetățeni din întreaga UE – reprezintă un element fundamental al Pieței Unice”, a declarat secretarul de stat, Vadim Gumene.

Semnarea Deciziei va contribui la promovarea concurenței în domeniul comunicațiilor electronice și a intereselor utilizatorilor finali, în concordanță cu cele mai bune practici comunitare.

Implementarea prevederilor pe termen lung, va stabili drepturile utilizatorilor în domeniul comunicațiilor electronice și poștale, aspecte noi privind roaming-ul în rețelele publice de comunicații mobile, identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă.

Proiectul de Decizie de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie curent, în contextul eforturilor depuse ale operatorilor de telecomunicații europeni și din țara noastră, de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024.

Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de acțiuni prioritare Moldova – UE, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o hartă pentru implementarea completă a Zonei de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova și pentru integrarea mai profundă a Moldovei în Piața Unică a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău