Târgul Național al Covorului

  • 03 Decembrie 2016 10:30
Târgul Național al Covorului

Covoare din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, care este cea mai bogată din țară, vor fi expuse la cea de-a treia ediție a Târgului Național al Covorului, la compartimentul „Covorul-tradiție”. Tot la acest compartiment vor fi prezentate și lucrările a peste zece muzee locale, care vin să-și demonstreze cele mai frumoase piese pe care le au în colecțiile lor.

Ediția din acest an a Târgului Național al Covorului va avea loc pe 4 decembrie, la Palatul Național, și are genericul: „Covorul Dorului”, transmite IPN.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a declarat într-o conferință de presă că modulul „Covorul-continuitate” va fi prezentat de meșterițele de la centrul „Arta rustică”, din Orhei, care confecționează covoare din lână și fibre naturale, colorate cu vopsele naturale. La ediția din acest an „Covorul-oaspete” va fi cel bulgar. În anii precedenți la acest compartiment au fost prezentare covorul azer și covorul turcesc. Modulul „Covorul-contemporaneitate” reunește cei mai mari producători de covoare din Republica Moldova, care își vor prezenta covoarele confecționate în cromatica și modelul covorului național.

„Acest lucru ne bucură enorm, pentru că aceasta dă posibilitatea ca oamenii să vadă că nu doar profitul economic conduce dezvoltarea acestor întreprinderi, dar inclusiv și promovarea tradițiilor noastre naționale. Obiectivul evenimentului este de a promova țesutul covoarelor și a altor textile din lână și de a contribui la promovarea covoarelor basarabene pe plan național și internațional”, a declarat ministrul culturii.

În cadrul evenimentului va fi organizat Iarmarocul meșterilor populari, la care vor participa 15 meșteri populari, inclusiv șase țesătoare.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii în contextul promovării elementului „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”, care a fost înscris ieri, 1 decembrie, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, în cadrul ședinței Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Addis Ababa, Etiopia.

Monica Babuc a felicitat întreaga comunitate culturală cu această ocazie, menționând și alte dosare care sunt pe rol, precum „Practici culturale asociate zilei de 1 martie” și „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi”. Ministrul culturii a dat asigurări că autoritățile vor continua să muncească asupra acelor elemente de patrimoniu care ne definesc și pe care le consideră merituoase de a face parte din Lista reprezentativă UNESCO.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, secretarul de stat al ministerului, menționează că înscrierea tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO va face posibilă o mai bună cunoaștere a scoarțelor românești pe plan național și internațional, salvgardarea tehnicilor tradiționale și transmiterea acestora generațiilor viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău