Târgul Mureș invită spectatorii să vizioneze piesa „Beția”, în regia lui Radu Afrim

  • 20 Septembrie 2019 15:19
Târgul Mureș invită spectatorii să vizioneze piesa „Beția”, în regia lui Radu Afrim

În cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale care are loc zilele acestea la Chișinău, românii din Serbia, de la Teatrul Național “Strija” au prezentat aseară în premieră, un spectacol în capitala R. Moldova. Este vorba despre o piesă a dramaturgului român Mircea Ionescu. O relatare de Alina Rusu, pentru Radio România Chișinău.

Teatrul Național din Serbia a prezentat ieri în sala “Valeriu Cupcea” de la Teatrul Național “Mihai Eminescu”, spectacolul “Adolescentul din dubă cu sentimente de unică folosință”. Piesa evocă drama tinerei generații, care își propune să rămână integră, în pofida legilor corupției, care deseori guvernează societatea de azi.

Protagoniștii rolurilor principale, actorii din orașul Vârșeț, Mirabel Popa și Marina Valeria Jurcă, ne-au relatat că pentru românii din Serbia, teatrul este o modalitate de a-și păstra identitatea și limba. Românii din aceste regiuni, în pofida unor condiții grele, țin la  tradițiile și cultura națională:

„În 2017 ne-am prezentat la festivalul de teatru de amatori, am mers și anul următor, adică în 2018, când am prezentat „Revizorul”. Am luat premiul I și așa am fost văzuți de niște regizori, care au crezut că putem face mai mult. A urmat o invitație pe scena profesională”, spune Mirela Popa.

Facem dansuri, facem teatru, avem un festival de muzică ușoară. Încercăm la maximum să ne păstrăm limba, tradițiile și identitatea”, a mai adăugat Marina Valeria Jurcă.

Dramaturgul român Mircea Ionescu, prezent la spectacolul actorilor sârbi, a menționat că piesa este un prilej de meditație despre problemele societății de azi, în care citez “un neocomunism feroce tinde să distrugă destine, suflete, valori”. El a mai menționat că aceasta nu este unica sa piesă jucată la Chișinău:

„De două ori la teatrul „Satiricus” – în 94 „Beethoven cântă din pistol”, o piesă care a ajuns cu teatrul „Satiricus” și la New-York. A mai fost după aceea în 2016 Pușlamaua de la etajul 13 la Satiricus. În noiembrie anul trecut s-a jucat prima coproducție basarabeano-română… Spectatorii vin și gustă și se bucură de această bijuterie care este patria noastră limba română. Eu am stat 15 ani la New-York, am venit acasă pentru limba mea”.

La această oră în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, la Teatrul „Mihai Eminescu” ”Teatrul radiofonic din București” prezintă premiera spectacolului „Anastasia Dicescu”. La ora 17.00, Teatrul Muzical Dramatic din Cahul va prezenta spectacolul „Herghelia”, iar la ora 19.00, naționalul din Târgul Mureș invită spectatorii să vizioneze piesa „Beția”, în regia lui Radu Afrim.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău