Târg de propuneri antreprenoriale
-
18 Decembrie 2015 18:54
În lipsa unui program național de susținere a migranților, în special femei, mai multe organizații de profil au anunțat constituirea unei platforme de comunicare, menite să acorde asistență moldovenilor care doresc să revină în țară și să-și inițieze o afacere. În cadrul Platformei a fost organizat și un târg al proiectelor de business, iar cele mai reușite…
În lipsa unui program național de susținere a migranților, în special femei, mai multe organizații de profil au anunțat constituirea unei platforme de comunicare, menite să acorde asistență moldovenilor care doresc să revină în țară și să-și inițieze o afacere. În cadrul Platformei a fost organizat și un târg al proiectelor de business, iar cele mai reușite dintre ele urmează să fie finanțate de către donatori internaționali.
Târgul de propuneri antreprenoriale este destinat femeilor și bărbaților migranți din diasporă, precum și femeilor și membrilor familiilor de migranți reveniți acasă, și are scopul de a-i asista în inițierea unei afaceri și găsirea posibilităților de finanțare a unor eventuale idei.
După cum a menționat pentru Radio Chișinău managerul de proiect din cadrul Entității Națiunilor Unite pentru promovarea Egalității de Gen, Lilia Țulea, organizatorul evenimentului, scopul târgului este deschiderea unei platforme de comunicare dintre femeile și membrii familiilor de migranți reveniți acasă, și donatori, pentru promovarea drepturilor migranților și protejarea lor la toate etapele migrației.
”Târgul este organizat și pentru grupurile de inițiativă de femei migrante, care au o participare civică activă și își doresc să contribuie la dezvoltarea comunităților prin dezvoltarea unor afaceri sau prin asociere în organizații locale de femei migrante și membri ai familiilor acestora pentru a promova și proteja drepturile femeilor, inclusiv prin colaborarea eficientă cu autoritățile locale și centrale în vederea dezvoltării programelor și serviciilor de reintegrare a migranților reîntorși acasă”, a declarat Lilia Țulea.
Participanții la eveniment au recunoscut că se confruntă cu o serie de probleme odată cu revenirea acasă, în special atunci când vor să investească banii câștigați peste hotare într-o afacere în Republica Moldova. Aceștia au punctat nivelul înalt al corupției din instituțiile guvernamentale, dar și reticența funcționarilor atunci când li se solicită susținere. În același timp ei au recunoscut că nu regretă faptul că au revenit în țară și au recomandat același lucru și conaționalilor lor care mai sunt încă departe de casă.
Târgul de propuneri antreprenoriale ”Migranții în afaceri” este organizat de Entitatea Națiunilor Unite pentru promovarea Egalității de Gen și Abilitarea Economică a femeilor în parteneriat cu Biroul pentru relații cu Diaspora și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în trei țări pilot: Republica Moldova, Mexic și Filipine.