Experți: Atât timp cât războiul din Ucraina continuă, Republica Moldova este expusă riscurilor de securitate

  • 24 Februarie 16:11
Experți: Atât timp cât războiul din Ucraina continuă, Republica Moldova este expusă riscurilor de securitate TRM.md

Riscurile generate de războiul rus împotriva Ucrainei vor persista asupra Republica Moldova atât timp cât va dura conflictul armat, atenționează experții. Pe lângă dronele care vor cădea pe teritoriul țării, un pericol pe termen lung este atragerea Republicii Moldova în sfera de influență a Kremlinului, transmite Radio Chișinău.

Pe termen scurt, prelungirea războiului din Ucraina și intensificarea atacurilor cu drone va prezenta riscuri în continuare pentu Republica Moldova. Totodată va continua șantajului energetic al Federației Ruse în raport cu țara noastră, consideră expertul în securitate Pavel Horea.

Unul dintre principalele riscuri de securitate sunt dronele și alte ținte aeriene ce survolează sau cad pe teritoriul Republicii Moldova, care pot cauza pagube materiale, chiar și pagube umane. Guvernul trebuie să lucreze cu oamenii pentru a-i informa cum să acționeze în cazul în care se declanșează sau există acest pericol. Al doilea risc ar fi furnizarea de energie electrică și gaze naturale. Există regiunea transnistreană care ar putea fi destabilizată sub o formă sau alta, în cazul în care conflictul ar lua o turnură nefavorabilă pentru Republica Moldova. Și al treilea risc ar fi contextul internațional care ar putea să se schimbe în favoarea unor forțe ostile Republicii Moldova și unor schimburi și înțelegeri privind zonele de influențe, iar Republica Moldova să nimerească în zona de influență a Federației Ruse”, a spus Pavel Horea într-o intervenție pentru Radio Chișinău. 

Un risc pe termen lung este atragerea Republicii Moldova în sfera de influență a Kremlinului, susține expertul în politici publice Andrei Curăraru. În acest context, este esențială avansarea parcursului european al țării, subliniază acesta.

Dacă noi vom fi întotdeauna priviți la pachet cu Ucraina, în special în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean, atunci capacitatea noastră de a fi la masă, de a negocia, este una redusă. De asta noi trebuie să comunicăm public, să semnalizăm că Republica Moldova este un stat european, că Republica Moldova ia decizii europene, inclusiv la alegeri, dar și prin reformele care trebuie realizate în Republica Moldova; în primul rând - modernizarea sistemului energetic și decuplarea finală de sistemul energetic rusesc, inclusiv șantajul pe care poate să-l facă Tiraspolul împotriva noastră”, a spus Andrei Curăraru.

Experții au mai spus că alegerile din Germania reprezintă un semn pozitiv pe scena geopolitică actuală, care ar putea consolida inclusiv aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
2
Thu
2
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău