Țara cu 97 de milioane de locuitori, cu o frontieră extinsă cu China, nu a înregistrat niciun deces din cauza COVID-19. Care a fost abordarea

  • 30 Mai 2020 14:29
Țara cu 97 de milioane de locuitori, cu o frontieră extinsă cu China, nu a înregistrat niciun deces din cauza COVID-19. Care a fost abordarea

În timp ce majoritatea țărilor și-au îndreptat privirea spre Asia, cu modelele de succes oferite de Coreea de Sud, Taiwan sau Hong Kong în tratarea epidemiei de coronavirus, există un alt exemplu care nu a primit încă atenția cuvenită. Vietnam, cu 97 de milioane de locuitori, nu a raportat niciun deces cauzat de coronavirus și a confirmat până acum doar 328 de cazuri, în ciuda frontierei sale extinse cu China și în pofida milioanelor de vizitatori chinezi pe care îi primește în fiecare an, relatează CNN, citat de Mediafax.

Potrivit DIGI24.ro, succesul poate fi considerat unul remarcabil, având în vedere că Vietnamul este o țară cu venituri medii spre mici, cu un sistem de asistență medicală mult mai puțin avansat decât alte state din regiune. Statisticile Băncii Mondiale indică faptul că, în medie, sunt 8 medici la fiecare 10.000 de persoane, o treime din raportul înregistrat în Coreea de Sud.

După trei săptămâni de carantină, Vietnamul a ridicat restricțiile de distanțare fizică la sfârșitul lunii aprilie. Nu a raportat nicio infecție locală de mai bine de 40 de zile, iar întreprinderile și școlile s-au redeschis: viața pare să revină, treptat, la normal.

Pentru sceptici, datele oficiale din Vietnam ar putea să pară mult prea bune pentru a reflecta realitatea. Totuși, medicul infecționist Guy Thwaites, care lucrează într-unul din principalele spitale desemnate de guvernul vietnamez pentru a trata pacienții cu COVID-19, a declarat pentru CNN că numerele se potrivesc și cu ceea ce vede el, zi de zi, în sistemul medical. „Cunosc foarte bine cazurile de coronavirus, știu că nu a existat niciun deces”, a spus Thwaites, care conduce și unitatea de cercetare clinică a Universității Oxford din orașul Ho Chi Minh.

Prin urmare, se pare că Vietnamul a evitat tendința globală și a scăpat în mare parte de flagelul coronavirusului. Cum a fost posibil? Potrivit specialiștilor în sănătate publică, răspunsul constă într-o combinație de factori, de la măsurile preventive implementate rapid și eficient de Guvern, până la urmărirea riguroasă a contactelor, carantinarea suspecților și o bună comunicare publică.

Vietnam s-a pregătit în avans pentru primul val de coronavirus

Vietnamul a început să se pregătească pentru un focar de coronavirus cu câteva săptămâni înainte de a fi detectat primul caz pe teritoriul țării. La vremea respectivă, autoritățile chineze și Organizația Mondială a Sănătății susțineau că nu există „dovezi clare” ale transmiterii de la om la om, însă autoritățile vietnameze nu au riscat pe acest temei. „Nu am așteptat confirmările de la OMS. Am folosit datele colectate la nivel extern și intern pentru a decide asupra măsurilor”, a declarat Pham Quang Thai, șeful adjunct al departamentului de control al infecțiilor de la Institutul Național pentru Igienă și Epidemiologie din Hanoi.

 Sursa FOTO: AFD

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău