Tănase propune SUSPENDAREA activității cultelor religioase și a televiziunilor care încalcă legislația electorală

  • 16 Februarie 2017 11:28
Tănase propune SUSPENDAREA activității cultelor religioase și a televiziunilor care încalcă legislația electorală

Republica Moldova ar putea avea un nou Cod electoral. Despre necesitatea amendării legislației în domeniu s-a discutat astăzi în cadrul unei conferințe internaționale organizate de Comisia Electorală Centrală. Atât autoritățile cât și societatea civilă au atras atenția la un șir de carențe, cele mai grave fiind  manipularea electoratului de către mass-media, implicarea bisericii în campaniile electorale, coruperea alegătorilor și altele. 

Curtea Constituțională i-a transmis deja Parlamentului o adresă în care atenționează asupra unui șir de deficiențe ale legislației electorale, a amintit președintele instituției, Alexandru Tănase. El s-a referit, în mod special, la implicarea reprezentanților unor cultelor religioase în campaniile electorale și la manipulările din presă, pronunțându-se pentru stabilirea unor măsuri mai drastice, inclusiv până la suspendarea activității acelor culte și posturi de televiziune, pentru preveni fenomene ce pot influența rezultatele alegerilor.

De asemenea, Alexandru Tănase a vorbit despre organizarea votului peste hotare, a examinării contestațiilor din ziua alegerilor și coruperea alegătorilor și s-a pronunțat în favoarea elaborării unui nou Cod electoral:

”Implicarea reprezentanților cultelor religioase în procesul electoral este absolut inadmisibilă. Și, trebuie să vină momentul când cineva își va asuma responsabilitatea și curajul de a pune punct în acest cerc vicios. Este necesar de a opera sancțiuni, inclusiv până la suspendarea activității unui cult religios”, a recomandat Alexandru Tănase.

Și președinta CEC Alina Russu a vorbit despre necesitatea introducerii unor noi prevederi în legislația electorală.

”Campania electorală a demonstrat că au fost utilizate metode noi de manipulare care trebuie să-și găsească reglementare și în cadrul legal”, a declarat Alina Russu.

Iar vicepreședintele Comisiei juridice a Parlamentului, Anatolie Zagorodnîi a declarat că deputații sunt gata să înceapă discuțiile în vedere modificării legislației electorale.

”Parlamentul conștientizează necesitatea și importanța examinării problemei ce ține de perfecționarea legislații electorale și își manifestă deschiderea totală și angajamentul de a contribui la elaborarea, dezbaterea și implementarea cadrului legal în acest sens”, a declarat Anatolie Zagorodnîi.

Acum două săptămâni și societatea civilă, care de asemenea, a atras atenția asupra unui șir întreg de carențe ale legislației electorale, a cerut crearea unui grup parlamentar de lucru, la care să participe și partidele extra-parlamentare și experți naționali și internaționali, pentru a elabora propuneri de modificare a legislației în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Fri
19
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău