Talibanii lansează un atac împotriva Statului Islamic-Khorasan în sudul Afganistanului

  • 15 Noiembrie 2021 12:24
Talibanii lansează un atac împotriva Statului Islamic-Khorasan în sudul Afganistanului

Talibanii au lansat luni un asalt împotriva mai multor presupuse ascunzători ale aripii afgane a Statului Islamic (SI-K) în provincia Kandahar, în sudul Afganistanului, declară surse din cadrul poliției AFP, potrivit news.ro.

Această operațiune împotriva Statului Islamic-Khorasan (SI-K) a fost lansată către miezul nopții de duminică spre luni în patru districte din provincie și continua luni, a declarat AFP liderul taliban al provinciei, Abdul Ghafar Mohammadi, scrie sursa citată

”Până acum, patru combatanți Daesh (acronomul arab al SI) au fost uciși, iar zece arestați (...). Unul dntre ei s-a detonat într-o casă”, a declarat el.

Un membru al serviciilor talibane de informații declară AFP, sub protecția anonimatului, că cel puțin trei civiloi au fost uciși.

Talibanii, care au transformat securitatea într-o prioritate de când s-au întors la putere în august, se confruntă de atunci cu un val de atentate sângeroase comise de SI-K.

Această grupare jihadistă este deosebit de activă în jurul orașului Jalalabad (est), unul dintre vechile sale bastioane, unde i-a vizat în mai multe rânduri pe talibani.

SI-K a vizat, de asemenea, minoritatea șiită la Kunduz (nord-est), la Kabul și în orașul Kandahar, unde un atentat la o moschee s-a soldat, la jumătatea lui octombrie, cu cel puțin 60 de morți.

SI-K - care a fost slăbită puternic în 2019 de către operațiuni ale armatei afgane, ajutată de către Statele Unite și de rivalitatea sa cu talibanii - cunoaște un nou impuls după preluarea puterii de către talibani.

O grupare islamistă sunnită, la fel ca talibanii, SI-K este și mai rigoristă ca aceștia și promovează un ”jihad global”.

SI-K este principala amenințare la adresa puterii talibane, în pofida faptului că aceasta încearcă să-i minimalizeze importanța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău