Talibanii încep să-și arate chipurile pe rețelele de socializare

  • 26 August 2021 20:00
Talibanii încep să-și arate chipurile pe rețelele de socializare

Liderii talibanilor care au preluat puterea în Afganistan încep să-și dezvălui chipurile și identitățile, după ce timp de 20 de ani mulți dintre ei au fost vag cunoscuți de serviciile de informații occidentale, notează joi într-un comentariu agenția EFE.

Pe lângă conferințele de presă, o cale de a se face cunoscuți este rețeaua de socializare Twitter, care cel puțin deocamdată are față de talibani o îngăduință ce contrastează cu decizia de a-i suspenda contul fostul președinte american Donald Trump după asaltul unor simpatizanți ai acestuia asupra Capitoliului în luna ianuarie.

Cu un mesaj care anunță ''o nouă poză de profil'' și o biografie cu descrierea de ''taliban'', tot mai multe astfel de conturi pe Twitter dezvăluie identitatea membrilor grupului insurgent islamist care au stat în umbră ani la rând, scrie Agerpres.

Fotografiile cu ei existente până în prezent erau puține și neclare, majoritatea copiate și incluse în alertele internaționale ''de căutare'' emise de serviciile de informații.

Dar victoria talibanilor și retragerea trupelor internaționale din Afganistan pun capăt vânătorii care i-a ținut pe liderii insurgenți ascunși.

Primul care a ieșit la suprafață este Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, activ pe Twitter din 2017, dar al cărui chip nu a fost văzut până cu o săptămână în urmă, când a apărut la prima conferință de presă organizată de islamiști după cucerirea Kabulului pe 15 august.

A urmat Qari Yousaf Ahmadi, tot purtător de cuvânt taliban, care a apărut în fața presei și și-a actualizat pe Twitter fotografia de profil, în care apare alături de drapelul alb inscripționat cu Șahada, jurământul musulman de credință.

Între timp, nume precum Ahmadullah Muttaqi, Ahmadullah Wasiq, Tariq Ghazniwal sau Qari Yahya Takal au intrat în grupul tot mai numeros al talibanilor care apar pe Twitter cu o ''nouă poză de profil'', unii dintre ei așezați în birouri comode.

Aparițiile lor și ale multor ''tineri talibani care-și creează conturi pe Twitter'' par să aibă ca obiectiv și ''controlarea narativului'' asupra unor teme sensibile în cazul talibanilor, cum ar fi drepturile femeilor, crede Kabir Taneja, cercetător pe teme de terorism și autor al cărții ''Pericolul ISIS''. ''Îi vedem pe mulți dintre acești talibani tineri cu un nou cont pe Twitter care postează fotografii cu femei plimbându-se prin Kabul, femei care merg la muncă în Kandahar'', observă acesta.

Imaginea pe care încearcă acum talibanii să o transmită despre ei, cu promisiuni de unitate și incluziune, vine în opoziție cu relatările despre pedepse și asasinate ce amintesc de precedenta perioadă când au condus Afganistanul, înainte să fie înlăturați în urma acțiunii militare a SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Twitter a devenit aproape unica rețea de socializare pe care talibanii comunică cu sute de mii de urmăritori pentru a-i informa despre acțiunile și intențiile ''Emiratului Islamic al Afganistanului'', denumirea pe care au dat-o țării după preluarea puterii.

Fotografii și filmulețe pe Twitter consemnează și reapariția lui Khalil Haqqani, din temuta rețea Haqqani, un ''terorist global special'' pentru capturarea căruia SUA oferă o recompensă de milioane de dolari.

Mulți lideri talibani continuă să rămână însă în clandestinitate. Unul dintre cei a cărui ieșire la lumină se lasă așteptată este Sirajuddin Haqqani, liderul acelei rețele și a cărui înfățișare este un mister, neexistând fotografii clare cu el.

Activitatea pe social media și cu presa poate sugera că, spre deosebire de ''talibanii din anii '90, care nu aveau nicio dorință să-și normalizeze relația cu lumea, acești talibani par să manifeste această dorință'', concluzionează Kabir Taneja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău