Talibanii au anunțat că au preluat controlul „total” în Valea Panjshir

  • 06 Septembrie 2021 08:34
Talibanii au anunțat că au preluat controlul „total” în Valea Panjshir

Talibanii au anunțat luni că au preluat controlul „total'' în Valea Panjshir, unde s-a organizat rezistența împotriva lor de când au preluat puterea în Afganistan, la jumătatea lunii august, relatează AFP, citat de AGERPRES.

„Odată cu această victorie, țara noastră este de acum complet scăpată de criza războiului", a declarat, într-un comunicat, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Anterior, forțele de opoziție afgane din Valea Panjshir ceruseră într-un comunicat încetarea focului după informații privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend.

Frontul Național de Rezistență din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că „le-a propus talibanilor să-și înceteze operațiunile militare în Panjshir... și să-și retragă forțele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abțină de la orice acțiune militară''.

Liderul forțelor de opoziție afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înțelepților religioși (Ulema) privind o soluție negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunțat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forțelor invadatoare ale armatei sovietice, cât și guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistență contra talibanilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău