Taifunul Hagibis - Cel puțin 56 de morți în Japonia; ploile împiedică desfășurarea operațiunilor de căutare

  • 14 Octombrie 2019 17:03
Taifunul Hagibis - Cel puțin 56 de morți în Japonia; ploile împiedică desfășurarea operațiunilor de căutare

Sub amenințarea unor noi ploi, zeci de mii de salvatori din Japonia căutau încă supraviețuitori luni, la două zile după ce puternicul taifun Hagibis a lovit centrul și estul Japoniei, lăsând în urma sa cel puțin 56 de morți, informează AFP, preluat de Agerpres.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă seara venind din Pacific, însoțit de rafale de vânt de circa 200 kilometri pe oră și precedat de ploi torențiale care au afectat 36 dintre cele 47 de prefecturi din țară (în centru, est și nord-est), provocând alunecări de teren și ieșirea din matcă a mai multor râuri.

Bilanțul victimelor a continuat să se agraveze începând cu ziua de sâmbătă. Luni seară, postul public de televiziune NHK a anunțat, pe baza datelor colectate de jurnaliștii săi aflați pe teren, că 56 de persoane și-au pierdut viața, 15 erau încă date dispărute, iar 204 erau rănite. Guvernul a comunicat un bilanț mai mic pe care continuă să-l actualizeze.

"Chiar și azi, numeroase persoane sunt date dispărute", a declarat luni premierul Shinzo Abe în timpul unei întâlniri de urgență. "Echipele fac tot posibilul să le caute și încearcă să le salveze acționând zi și noapte", a adăugat el.

În timp ce peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldați din Forțele japoneze de autoapărare, sunt mobilizați pe teren, meteorologii japonezi prognozează noi precipitații în centrul și estul Japoniei și avertizează asupra pericolului de noi alunecări de teren și de inundații.

"Azi sunt așteptate ploi în zonele lovite de dezastru", a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, îndemnând populația ''să rămână foarte vigilentă''.

În regiunea Nagano (centru), una dintre cele mai afectate de intemperii, ploua deja, iar prognozele indică faptul că precipitațiile se vor intensifica.

"Ne temem că aceste ploi afectează tentativele de căutare și salvare", a declarat pentru AFP oficialul local Hiroki Yamaguchi.

În total, 176 de râuri au ieșit din matcă în principal în nordul și estul Japoniei, a informat presa.

În regiunea Nagano, în special, un dig s-a prăbușit, deversând apele râului Chikuma asupra unei zone rezidențiale ale cărei case au fost inundate până la etajul al doilea.

În anumite zone, elicopterele salvează locuitorii refugiați pe balcoane sau acoperișuri, în timp ce în alte regiuni, salvatorii se strecoară pe apele noroioase dintre imobile la bordul unor ambarcațiuni pentru a elibera persoanele rămase blocate în locuințe.

"Tot ce aveam în casă a fost luat de ape sub ochii mei, mă întrebam dacă era coșmar sau realitate", a declarat pentru postul public de televiziune NHK o locuitoare din Nagano.

"Cred că sunt norocoasă că sunt încă în viață", a adăugat aceasta.

Printre victimele taifunului se numără și cel puțin șapte membri ai echipajului unei nave cargo care s-a scufundat sâmbătă seara în apele agitate ale Golfului Tokyo.

Zeci de mii de oameni și-au găsit refugiu în adăposturi, fără garanția că se vor putea întoarce curând la casele lor.

Circa 75.900 de gospodării nu aveau încă energie electrică luni după-amiază, iar aproximativ 135.000 nu aveau acces la apă potabilă.

Hagibis a paralizat transporturile în regiunea Tokyo în weekendul prelungit care a trecut, luni fiind sărbătoare publică, dar cea mai mare parte a legăturilor feroviare și aeriene au fost reluate luni.

Furtuna a cauzat de asemenea anularea a trei meciuri din Campionatul mondial de rugby, organizat în arhipelagul nipon. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău