Ion Tăbârță, despre finanțarea ilegală a campaniilor electorale: Problemele nici pe departe nu au fost soluționate

  • 31 Mai 2021 18:07
Ion Tăbârță, despre finanțarea ilegală a campaniilor electorale: Problemele nici pe departe nu au fost soluționate

Problema finanțării ilegale a campaniilor electorale nu a fost rezolvată pentru că actorii politici nu au avut interes pentru soluționarea acesteia și au găsit diverse mecanisme care să ocolească regulile, observă comentatorul politic Ion Tăbârță.

El a adăugat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că cei care s–au aflat la guvernare au avut un acces mai larg la anumite pârghii și la resurse care i-au avantajat față de ceilalți concurenți:

„Ne referim la toate acele finanțări care provin din bani murdari și anume, diferite donații fictive, cadouri electorale, acțiuni de caritate.

Sunt două tipuri de probleme: implicarea în campanie ocolind legislația electorală și instituțiile care se ocupă de procesul electoral, în mod special CEC; totodată avem și problema provenienței acelor bani murdari folosiți în campania electorală. Aici deja alte instituții trebuie să investigheze coruperea politică: PG, CNA și toate instituțiile care trebuie să prevină spălare de bani etc.

Problemele nici pe departe nu au fost soluționate, pentru că actorii politici care folosesc astfel de tactici tot timpul au găsit mecanisme care să ocolească aceste  aspecte în perioada de campanie. Spre exemplu, cadourile electorale au fost înlocuite prin diferite fundații de caritate. Știm foarte bine fundația dlui Plahotnic Edelweis, sau a lui Dodon – Soluția, sau a lui Ilan Șor. Toate aceste acțiuni de caritate nu sunt altceva decât corupere politică”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău