Szijjarto | Ungaria și Germania își vor construi o cooperare extrem de apropiată în materie de apărare

  • 05 Iulie 2018 15:41
Szijjarto | Ungaria și Germania își vor construi o cooperare extrem de apropiată în materie de apărare

Ungaria și Germania își vor construi o cooperare "extrem de apropiată" în materie de apărare, inclusiv sub formă de proiecte industriale, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit media germane, transmite MTI.

În marja întrevederilor de la Berlin ale premierului Viktor Orban, șeful diplomației ungare s-a întâlnit cu ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, cu șeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Roettgen, și cu șeful comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Guenther Krichbaum.

Peter Szijjarto a anunțat, citat de media din Berlin, că NATO va înființa un comandament central european cu sprijinul Germaniei, în urma unei inițiative a Ungariei, Slovaciei, Croației și Sloveniei, explicând că alianța dispune în prezent de 22 de comandamente, dar niciunul în Europa centrală. Noul comandament va fi complet operațional din 2022, a menționat ministrul ungar de externe.

El a amintit totodată că Ungaria a comandat recent 20 de noi elicoptere Airbus și că militari ungari participă în prezent alături de colegi germani la mai multe misiuni internaționale, cum ar fi în Afganistan și Balcanii Occidentali.

În altă ordine de idei, șeful diplomației ungare a elogiat cooperarea bilaterală și "prietenia apropiată" dintre cele două popoare și a notat că Ungaria găzduiește în momentul de față circa 6.000 de firme din Germania care angajează circa 300.000 de unguri și "se bucură de toate avantajele mediului investițional ungar", pentru a conchide că "o serie de interese politice și valori ale Ungariei și Germaniei coincid" și deci cele două țări trebuie să se concentreze pe aceste aspecte "și nu pe unele opinii contradictorii cu privire la migrație".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău