Svetlana Tihanovskaia solicită UE, Marii Britanii, SUA și Canadei să extindă sancțiunile împotriva Republicii Belarus

  • 29 Ianuarie 2021 11:50
Svetlana Tihanovskaia solicită UE, Marii Britanii, SUA și Canadei să extindă sancțiunile împotriva Republicii Belarus

Liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apel la UE, Marea Britanie, Statele Unite și Canada să extindă sancțiunile impuse Republicii Belarus, să investigheze crimele comise de regimul lui Aleksandr Lukașenko și, de asemenea, să îi ajute pe cetățenii belaruși să obțină vaccinuri europene împotriva coronavirusului.

Potrivit agenției Ukrinform, Tihanovskaia a lansat acest apel în timpul unui eveniment online privind viitorul Republicii Belarus, organizat de Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI - UK).

"Tihanovskaia a mai solicitat ca forțele speciale belaruse OMON și GUBOPiK să fie recunoscute ca organizații teroriste" - se arată într-un comunicat remis de serviciul de presă al opozantei. În discursul său, Svetlana Tihanovskaia s-a referit și la Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și a atras atenția că, recent, autoritățile din Belarus au construit un loc special în care să fie închiși și supravegheați protestatarii și cei ostili regimului.

"Acesta este un semnal că nu toată lumea din Belarus a învățat o lecție din evenimentele istorice. Un adolescent de 18 ani nu trebuie condamnat niciodată la doi ani de închisoare doar pentru că a desenat pe echipamente militare, a cum a fost cazul Sofiei Malașevici. Niciodată nu ar trebui judecat un jurnalist pentru adevărul despre o crimă comisă de susținătorii regimului, cum a fost cazul Ekaterinei Borisevici. Niciodată nu trebuie să fie ucis fără milă un cetățean cu bune intenții care apără simbolurile naționale, așa cum a fost Roman Bondarenko. În Belarus nu trebuie să mai existe niciodată 221 de prizonieri politici. Niciodată nu ar trebui ca cineva să se mai teamă să vorbească și să își apere drepturile. Niciodată!" - a subliniat Svetlana Tihanovskaia.

La evenimentul online organizat de RUSI au mai participat, printre alții, viceminiștrii de externe din Polonia și Lituania, Marcin Przydacz și Mantas Adomėnas, și ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană și America, Wendy Morton.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău