Sute de milioane de adrese de e-mail și milioane de parole s-au scurs în mediul online în urma unei masive breșe de securitate a datelor

  • 17 Ianuarie 2019 18:47
Sute de milioane de adrese de e-mail și milioane de parole s-au scurs în mediul online în urma unei masive breșe de securitate a datelor

O colecție conținând circa 770 milioane de adrese de e-mail, dar și milioane de parole, s-a scurs în mediul online în urma unei masive breșe de securitate a datelor, a anunțat joi expertul în domeniul securității cibernetice Troy Hunt, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Hunt, care conduce site-ul Have I Been Pwned (HIBP), a anunțat că a descoperit 772.904.991 adrese de e-mail, alături de 21.222.975 de parole, care au fost încărcate în serviciul cloud MEGA și s-au aflat la dispoziția hackerilor.

Datele provin din ''mai multe breșe individuale diferite din mii de surse", a explicat Hunt care a adăugat că aceasta a fost "cea mai mare breșă de securitate încărcată vreodată în HIBP".

În mesajul său publicat online cu privire la ''Collection #1'', cum a numit-o Hunt, el a explicat în detaliu cum a aflat despre breșa de securitate a datelor de la o persoană de contact care l-a direcționat către ''un forum popular utilizat de hackeri'' unde erau distribuite datele.

Expertul în domeniul securității cibernetice a precizat că printre informațiile scurse se numărau și propriile sale date personale și i-a sfătuit pe oameni să verifice prin intermediul HIBP și un alt site web, Pwned Passwords, dacă parolele le-au fost compromise.

În cazul în care în urma căutării pe HIBP sau Pwned Passwords se confirmă că datele au fost compromise, parolele trebuie schimbate imediat, acest lucru însemnând că informațiile au fost accesate ilegal de hackeri.

Hunt a îndemnat de asemenea utilizatorii să folosească programe de management ale parolelor deoarece ''singura parolă sigură este aceea pe care nu ți-o aduci aminte''.

Potrivit Pwned Passwords, reutilizarea parolelor este o practică des întâlnită, de care oamenii nu sunt conștienți că este foarte riscantă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău