Sute de membri ai grupărilor criminale din lume, arestați. Ei comunicau printr-o aplicație criptată fără să știe că e controlată de FBI
-
08 Iunie 2021 09:38
Sute de persoane au fost arestate în întreaga lume în cadrul unei uriașe operațiuni internaționale a poliției împotriva criminalității organizate. Mii de mesaje pe care membrii grupării și le trimiteau cu privire la trafic de droguri sau asasinate au fost decriptate cu ajutorul unei aplicații pe care infractorii o foloseau fără să știe că este controlată de FBI. "Practic, ei și-au pus cătușele de la unul la altul, neștiind că îi ascultăm tot timpul", a spus șeful poliției australiene, informează DIGI24.ro.
Potrivit sursei citate, această operațiune a fost declanșată de poliția din mai multe țări din Europa, din Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, care a reușit să decodifice, în timp real și timp de trei ani, mii de comunicații criptate în cadrul grupărilor criminale de tot felul, a indicat poliția australiană într-un comunicat, scrie AFP.
"Cea mai sofisticată operațiune din lume"
La rândul său, poliția neozeelandeză a descris operațiunea drept "cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forțele de ordine împotriva crimei organizate".
Interceptarea masivă a mesajelor a fost posibilă cu ajutorul unei aplicații numite ANoM, de care se serveau infractori din întreaga lume pentru a comunica în mod formă criptat, dar care era de fapt controlată de FBI, poliția federală americană.
Mesajele se refereau în special la proiecte de asasinat și trafic de droguri și de arme, a precizat poliția australiană care a arestat 224 de persoane din toate regiunile țării.
"Sute de persoane au fost arestate" în afara Australiei, a adăugat aceeași sursă.
Poliția din Noua Zeelandă a anunțat arestarea a 35 de persoane, mai ales pentru trafic de droguri și spălare de bani.
Aplicația ANoM era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcționalitate, se tranzacționau pe piața neagră.
Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conținea aplicația
"Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obține acest material", a explicat poliția australiană într-un comunicat.
"Aparatele au circulat și popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicației, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanți ai integrității acesteia", a adăugat sursa.
"Acești influenceri criminali au pus poliția federală australiană în buzunarul a sute de presupuși infractori", și-a exprimat mulțumirea șeful poliției australiene, Reece Kershaw, în comunicat.
"Practic, ei și-au pus cătușele de la unul la altul adoptând și având încredere în ANoM și comunicând deschis, neștiind că îi ascultăm tot timpul", a adăugat el.
Operațiunea a primit numele de cod "Ironside" în Australia și "Trojan Shield" la nivel mondial.