Sute de cazuri de reacții adverse la medicamente în R.Moldova. Numărul acestora a crescut

  • 11 Iulie 2018 11:33
Sute de cazuri de reacții adverse la medicamente în R.Moldova. Numărul acestora a crescut

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunță că i-au fost raportate, în primul semestru al anului curent, 573 cazuri de reacții adverse, dintre care 527 sunt reacții la medicamente și 46 – reacții adverse la vaccinuri.

Potrivit unui comunicat al instituției, cele mai multe cazuri au fost semnalate de medici (93,89% din totalul raportărilor), fiind urmați de companiile farmaceutice (4,53%) și de pacienți (1,57%). 

Astfel, au fost raportate cazuri de reacții adverse la așa grupuri farmacoterapeutice, precum antituberculoase, antibiotice, substanțe de contrast, analgezice/anestezice și antihipertensive.
AMDM mai informează că numărul acestor cazuri semnalate a crescut în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut când au fost raportate de la 556 de reacții adverse. „Cu toate acestea, rata raportării reacțiilor adverse este mult mai mică, față de țările vecine”, susțin reprezentanții Agenției. 


Menționăm că, potrivit legislației, medicii și farmaciștii sunt obligați să informeze AMDM despre apariția reacțiilor adverse suspectate. Ulterior, specialiștii AMDM analizează fiecare caz separat, evaluează raportul risc-beneficiu și în dependență de situație anunță Comisia Medicamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău