Susținători ai opozantului rus, Aleksei Navalnîi, reținuți înainte de învestirea lui Vladimir Putin

  • 04 Mai 2018 15:05
Susținători ai opozantului rus, Aleksei Navalnîi, reținuți înainte de învestirea lui Vladimir Putin

Numeroși susținători ai principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au fost reținuți astăzi, în ajunul unei manifestații anunțate pentru sâmbătă împotriva învestiturii la 7 mai a președintelui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat, informează două organizații neguvernamentale din Rusia, citate de AFP.

Potrivit OVD-Info, organizație specializată în monitorizarea arestărilor în rândurile opoziției, un susținător al lui Navalnîi a fost reținut în timp ce distribuia pliante la Riazan (centrul țării), iar o coordonatoare locală a opozantului a fost interpelată în curtea locuinței sale din Krasnoiarsk, în Siberia.

Organizația de opoziție "Rusia deschisă" a informat de asemenea cu privire la arestarea unor militanți la Sankt-Petersburg, al doilea oraș ca importanță al țării, și în Krasnodar (sud).

Un alt activist a fost convocat de anchetatori la Habarovsk (Extremul Orient rus), în timp ce poliția a percheziționat sedii ale mișcării lui Navalnîi din Ekaterinburg (Ural) și a confiscat pliante cu apeluri către populație de a veni la manifestația de sâmbătă, potrivit OVD-Info.

"Bătrânul fricos Putin crede că este Țar. El nu este însă țar și de aceea trebuie să ieșiți în stradă la 5 mai", își îndeamnă Navalnîi compatrioții pe Twitter.

Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni din toată Rusia să iasă în stradă sâmbătă, cu două zile înainte de ceremonia de învestitură a președintelui Vladimir Putin, reales la 18 martie pentru al patrulea mandat prezidențial.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale într-un dosar pe care el îl consideră ca fiind orchestrat de Kremlin, Navalnîi nu a putut să candideze la recentele alegeri prezidențiale. El speră să repete sâmbătă succesul manifestațiilor antiguvernamentale organizate de el anul trecut.

Înainte de învestitura precedentă a lui Vladimir Putin, la 6 mai 2012, o manifestație anti-Kremlin în Piața Bolotnaia din Moscova a dus la confruntări cu poliția.

Numeroși manifestanți au fost condamnați la pedepse mergând până al trei ani și jumătate de închisoare pentru violențe într-un proces denunțat de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului drept un "simulacru" de justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău