Susținători ai opozantului rus, Aleksei Navalnîi, reţinuţi înainte de învestirea lui Vladimir Putin

  • 04 Mai 2018 15:05
Susținători ai opozantului rus, Aleksei Navalnîi, reţinuţi înainte de învestirea lui Vladimir Putin

Numeroşi susţinători ai principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, au fost reţinuţi astăzi, în ajunul unei manifestaţii anunţate pentru sâmbătă împotriva învestiturii la 7 mai a preşedintelui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat, informează două organizaţii neguvernamentale din Rusia, citate de AFP.

Potrivit OVD-Info, organizaţie specializată în monitorizarea arestărilor în rândurile opoziţiei, un susţinător al lui Navalnîi a fost reţinut în timp ce distribuia pliante la Riazan (centrul ţării), iar o coordonatoare locală a opozantului a fost interpelată în curtea locuinţei sale din Krasnoiarsk, în Siberia.

Organizaţia de opoziţie "Rusia deschisă" a informat de asemenea cu privire la arestarea unor militanţi la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca importanţă al ţării, şi în Krasnodar (sud).

Un alt activist a fost convocat de anchetatori la Habarovsk (Extremul Orient rus), în timp ce poliţia a percheziţionat sedii ale mişcării lui Navalnîi din Ekaterinburg (Ural) şi a confiscat pliante cu apeluri către populaţie de a veni la manifestaţia de sâmbătă, potrivit OVD-Info.

"Bătrânul fricos Putin crede că este Ţar. El nu este însă ţar şi de aceea trebuie să ieşiţi în stradă la 5 mai", îşi îndeamnă Navalnîi compatrioţii pe Twitter.

Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni din toată Rusia să iasă în stradă sâmbătă, cu două zile înainte de ceremonia de învestitură a preşedintelui Vladimir Putin, reales la 18 martie pentru al patrulea mandat prezidenţial.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale într-un dosar pe care el îl consideră ca fiind orchestrat de Kremlin, Navalnîi nu a putut să candideze la recentele alegeri prezidenţiale. El speră să repete sâmbătă succesul manifestaţiilor antiguvernamentale organizate de el anul trecut.

Înainte de învestitura precedentă a lui Vladimir Putin, la 6 mai 2012, o manifestaţie anti-Kremlin în Piaţa Bolotnaia din Moscova a dus la confruntări cu poliţia.

Numeroşi manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse mergând până al trei ani şi jumătate de închisoare pentru violenţe într-un proces denunţat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului drept un "simulacru" de justiţie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-0,31 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:2,64 m/s
Wed
3 °C
Thu
2 °C
Fri
4 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău