Suspecții din dosarul „Maidan" riscă închisoarea pe viață

  • 18 Noiembrie 2021 09:20
Suspecții din dosarul „Maidan

Procurorul general ucraineanm Irina Venediktova, a declarat că fostul președinte Viktor Ianukovici și nouă suspecți din așa-numitul dosar „Maidan" riscă închisoarea pe viață. Venediktova a subliniat, însă, că toți cei care figurează în dosarul respectiv sunt în afara țării, se ascund pe teritoriul Rusiei, scrie Rador.

Potrivit procurorului general, în acest moment, este clar faptul că Rusia nu îi va preda organelor de drept ucrainene pe inculpații din dosarul „Maidan". „Unde sunt acești oameni acum? Toți sunt fugari. Sunt la vecinul nostru nordic. Ei nu se află acolo întâmplător. Și nu întâmplător Federația Rusă îi protejează" - a declarat Venediktova, care a recunoscut că Rusia nu va extrăda suspecții în vederea urmăririi penale pe teritoriul Ucrainei.

„Vom vedea pe teritoriul cărui stat își vor executa pedeapsa. Oricum, noi vom lucra în așa fel încât acești oameni să răspundă conform legii" - a adăugat procurorul general ucrainean. RBC precizează că în dosarul "Maidan" este vorba despre tentativa de menținere la putere a președintelui fugar Viktor Ianukovici în 2013-2014. Acesta a conspirat cu alți nouă oficiali, inclusiv cu șefii Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, pentru a organiza acțiuni criminale împotriva protestatarilor, în urma cărora 80 de persoane au fost ucise și aproape 1.000 au fost rănite. Miercuri, Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina a anunțat că a finalizat o anchetă preliminară împotriva fostului președinte Ianukovici și a apropiaților săi în cazul atacurilor armate care au avut loc în centrul Kievului în februarie 2014.

Anchetatorii ucraineni susțin că, în perioada 18-20 februarie 2014, în timpul execuțiilor care au avut loc la Kiev, fostul președinte Viktor Ianukovici l-a sunat de 11 ori pe președintele rus, Vladimir Putin. În plus, șefii instituțiilor de forță din Ucraina și din Rusia se aflau în contact permanent. Ministrul ucrainean de interne de la acea vreme, Oleksandr Zaharcenko, și-a sunat omologul rus de 12 ori în perioada 18-20 februarie, iar fostul șef al Serviciului ucrainean de Securitate Oleksandr Iakimenko a vorbit de trei ori la telefon cu omologul său din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău