Super-bogații lumii dețin 6.000 de MILIARDE de dolari, maximul ultimului secol. De ce se tem miliardarii?

  • 30 Octombrie 2017 20:47
Super-bogații lumii dețin 6.000 de MILIARDE de dolari, maximul ultimului secol. De ce se tem miliardarii?

Super-bogații din întreaga lume dețin cea mai mare concentrație de bogăție de la începutul secolului al XX-lea (perioada numită „epoca de aur a SUA”), totalizând acum 6.000 de miliarde de dolari, arată un studiu al UBS citat de theguardian.com.

Miliardarii și-au majorat averea cumulată la nivel global cu aproape 20% anul trecut, până la un record de 6.000 de miliarde de dolari (4.500 de miliarde de lire sterline) - mai mult decât dublul PIB-ului realizat de Marea Britanie. Există acum 1.542 de miliardari în dolari în întreaga lume, potrivit raportului UBS/PwC.

Josef Stadler, autorul principal al raportului, a declarat că clienții săi miliardari sunt preocupați de faptul că creșterea inegalității dintre bogați și săraci ar putea duce la o „grevă”.

„Suntem într-un punct de inflexiune, spune Stadler. Concentrarea bogăției este la fel de ridicată ca în 1905, este vorba de ceva despre care miliardarii sunt îngrijorați. Problema este puterea de multiplicare, care face ca banii mari să fie și mai mari și întrebarea este în ce măsură este viabil acest lucru și în ce moment va interveni societatea și va reacționa advers”. Stadler a adăugat: „Acum suntem de doi ani în vârful celei de-a doua epoci de aur”. 

Autorul studiului a mai spus că „întrebarea de un miliard de dolari” ține de modul în care societatea ar reacționa la concentrarea atâtor bani în mâinile câtorva persoane.

Potrivit theguardian.com, Fondul Monetar Internațional a afirmat recent că guvernele occidentale ar trebui să forțeze primii 1% dintre persoanele cu venituri mari să plătească mai mult ca impozite, pentru a încerca să reducă nivelurile periculoase de inegalitate.

Deținerile miliardarilor au crescut în medie cu 17% în medie anul trecut, datorită performanțelor puternice ale companiilor și investițiilor lor, în special în domeniul tehnologiei și al produselor de bază. Randamentul mediu al miliardarilor a fost dublu față de cel atins de piețele bursiere mondiale și cu mult mai mare decât ratele medii ale dobânzii de doar 0,35% oferite pentru depozitele bancare din Marea Britanie.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău