Suntem o țară care mai mult a exportat oameni, opinii

  • 03 Februarie 2023 08:08
Suntem o țară care mai mult a exportat oameni, opinii

În 25 de ani Republica Moldova a pierdut un milion de cetățeni. Dacă la începutul valului migrațional era vorba de oameni cu o situație financiară precară, acum aleg să părăsească Republica Moldova oameni asigurați financiar. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, potrivit căruia problema migrației a devenit una dintre cele mai stringente și necesită rezolvare cât mai grabnică. În același timp, reprezentanții PAS spun că pentru a determina cetățenii să revină acasă sau pentru a-i menține pe cei rămași, sunt necesare fonduri considerabile din partea partenerilor externi, notează IPN.

Potrivit demografului Valeriu Sainsus, Republica Moldova și-a pierdut un sfert din populație, iar trendul este unul în creștere. În prezent, cei care-și doresc să părăsească Republica Moldova sunt tinerii, care afirmă tot mai des că nu-și văd viitorul acasă.

„Lumea nu pleacă de la bine la rău, ci invers. Migrația nu este un fenomen nou, noi am pierdut două generații prin migrație, generația părinților și cea a copiilor. Cel mai recent studiu confirmă că încă 15% din populație este potențială să migreze. Migrația este o prioritate a tinerilor, nu a grupelor vârstnice. 2/3 din cei care migrează sunt până la vârsta de 30 de ani. În trei decenii am fost o țară care mai mult am exportat oameni. Pe termen scurt am avut de câștigat pentru că am avut remitențe, dar studiile confirmă că după 5-7 ani cei aflați în migrație nu se mai întorc acasă. Doar unul din zece se întoarce acasă, fiind vorba de cei care nu pot să se integreze”, a spus demograful Valeriu Sainsus în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, acum 25 de ani, populația Republicii Moldova era estimativ de 3,6 milioane persoane. Astăzi numărul s-a redus cu un milion de cetățeni. De asemenea, în afara țării s-ar afla aproximativ 900 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

„În cazul migrației ar fi simplist să spunem că dacă oamenii ar avea salarii mari, ar rămâne acasă. Acum asistăm la al doilea val de migrație care vizează motivul plecării. Dacă în primul val motivul plecării era sărăcia absolută și omul voia să supraviețuiască, acum e vorba de calitatea vieții. Intenția de migrație e la oamenii de 35-40 de ani, oameni formați. Problema este că omul dorește o calitate a vieții, pentru că aici nu are drumuri, grădiniță. Acum s-a schimbat motivația. Pleacă oamenii bogați”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Reprezentanții guvernării spun că fără suport masiv din partea Uniunii Europene, autoritățile de la Chișinău nu vor reuși să soluționeze problema migrației.

„Este un trend din ultimii 20-25 de ani. Fiecare an pierdut în care nu a existat o guvernare care să se preocupe de reforma justiției, de investiții în economie, de dezvoltare, complica rezolvarea acestei probleme. Cu cât mai mult pierdem oameni, cu atât devine mai greu să avem funcționari publici suficienți, numărul locurilor vacante în sectorul public este tot mai mare, avem deficit de cadre și în sectorul medical, și în cel educațional. Aici e nevoie de suport masiv din partea partenerilor externi, cu forțele proprii ne este foarte complicat. Fără o perspectivă europeană clară, cu finanțare masivă din partea UE, țara asta nu are șanse să supraviețuiască”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

Potrivit unui studiu realizat de UNFPA Moldova, numărul real al cetățenilor Republicii Moldova este 2,6 milioane de locuitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău