EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Anatol Petrencu recomandă „Discursul politic rus, de la al doilea război mondial, la conflictul ruso-ucrainean”

  • 29 Ianuarie 2020 10:02
0%
00:00:00
00:00:00

Istoricul Anatol Petrencu ne recomandă spre lectură o culegere, coordonată de istoricul francez Stephane Courtois, împreună cu Galea Akkerman: “Discursul politic rus, de la al doilea război mondial, la conflictul ruso-ucrainean” . Istoricul consideră că această carte, deși nu se referă nemijlocit la Republica Moldova, ne privește direct, dat fiind că ne aflăm și noi în sfera de influență a Moscovei.

Este recomandată atât oamenilor politici, funcționarilor publici, cât și tuturor cititorilor care se interesează de realitatea cotidiană, consideră istoricul.

Autorii articolelor – istorici din Ucraina și Țările Baltice - abordează în general două tematici - memoria celui de-al doilea război mondial, folosită de către Rusia pentru promovarea unei politici expansioniste și agresiunea Rusiei față de Ucraina. Ei demonstrează că memoria războiului, de multe ori falsificată, e folosită de actuala conducere de la Kremlin pentru a promova o politică expansionistă în statele învecinate. Unul din falsurile cele mai importante constă în neglijarea aportului pe care l-au avut celelate țări, în afară de Rusia, la victoria asupra nazismului.

„Este neglijat aportul SUA – dacă nu ar fi fost lend-lease-ul (accord prin care SUA a susținut material aliații în cel de-al doilea război mondial)…, nu știm ce ar fi fost…”, spune Anatol Petrencu.

Istoricul a menționat că și România a avut un rol important în cel de-al doilea război mondial, care nu trebuieste neglijat:

“În cel de-al doilea război mondial și România a luptat pe două fronturi – la început a eliberat Basarabia, Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, ocupate de sovietici în ”40, apoi, după 23 august 1944, România a participat alături de coaliția antihitleristă în războiul împotriva Germaniei. Deci contribuția României a fost de asemenea foarte mare. Păcat ar fi să nu să se vorbească despre lucrul acesta…”.

Al doilea subiect, abordat în cadrul culegerii “Discursul politic rus, de la al doilea război mondial, la conflictul ruso-ucrainean”, îl constituie acțiunile Rusiei față de Ucraina. Autorii demonstrează că Rusia nu recunoaște Ucraina ca stat, ci o consideră o anomalie pe harta istorică, iar pe ucraineni ca nefiind o națiune diferită de ruși.

Anatol Petrencu spune că dezinformarea este promovată cu scopul de a anexa Ucraina, deoarece președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit de mai multe ori despre o mare catastrofă geopolitică, prăbușirea Uniunii Sovietice, care trebuie reparată.

 “S-a spus până la venirea lui Zelensky la putere, dar văd că și actuala propagandă rusă continua să vorbească despre venirea fasciștilor la putere în Ucraina, ceea ce este în totalitate fals”, menționează Anatol Petrencu.

El a atras atenția și asupra intențiilor Rusiei față de alți vecini: “Recent, la sfârșitul anului 2019 urma să fie constituit un singur stat – Rusia împreună cu Belarus. Aceasta din urmă trebuia să dispară ca stat independent, iar următorul pas trebuia să fie alipirea Ucrainei. Dar belarușii au rezistat. Ucrainenii rezistă”.

Istoricul Anatol Petrencu a mai menționat că panglica rusească negru-oranj, numită a Sfântului Gheorghe, care apare frecvent și în Republica Moldova, în special de 9 mai, este un simbol al agresiunii rusești, ea fiind un stindard al agresorilor din Crimeea, în 2014 și din Donbas.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău