Summitul UE – Ucraina. Bogdan Aurescu pledează pentru o abordare coordonată a Uniunii Europene privind planul de pace propus de Zelenski

  • 23 Ianuarie 2023 18:51
Summitul UE – Ucraina. Bogdan Aurescu pledează pentru o abordare coordonată a Uniunii Europene privind planul de pace propus de Zelenski

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat luni, la prima întrunire din acest an a miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale UE, pentru o abordare coordonată din partea Uniunii Europene cu privire la formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în perspectiva summitului UE – Ucraina care va avea loc la începutul lunii februarie, la Kiev.

„Următorul summitul UE – Ucraina va fi o oportunitate de a reafirma sprijinul ferm pentru procesul de reforme necesare pentru calea Ucrainei către UE. România continuă să susțină Ucraina”, a transmis șeful diplomației române, unde a transmis un mesaj puternic de sprijin pentru adoptarea celei de-a 7-a tranșe de sprijin militar de 500 milioane de euro prin intermediul Instrumentului European pentru pace, sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei și înființarea unui tribunal internațional pentru pedepsirea crimelor de război, scrie Calea Europeană.

Aurescu a indicat că acest sprijin va fi materializat în continuare inclusiv prin organizarea unei a doua reuniuni trilaterale România – Ucraina – Republica Moldova luna viitoare, concentrată pe tematica energiei.

De asemenea, ministrul de externe a arătat faptul că a pledat pentru o “abordare coordonată a UE privind formula de pace a președintelui Zelenski”.

Zelenski și-a anunțat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20, desfășurat în noiembrie. Planul cuprinde zece puncte și conține, între altele, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război rusești și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, incluzând garanții pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău