Summitul pentru Pace în Ucraina | Declarația finală a fost semnată de 80 de țări. Zelenski declară că primul Summit al Păcii a fost un mare succes pentru țara sa

  • 16 Iunie 18:35
Summitul pentru Pace în Ucraina | Declarația finală a fost semnată de 80 de țări. Zelenski declară că primul Summit al Păcii a fost un mare succes pentru țara sa

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul Summitului pentru pace din Elveția, că acesta a fost un mare succes pentru Ucraina și că comunicatul adoptat în urma summitului a fost pe deplin satisfăcător pentru Kiev, deși, din cele 93 de țări participante, doar 80 dintre ele au semnat-o, transmite AGERPRES.

Liderul de la Kiev a spus că toți participanții la summit au susținut integritatea teritorială a Ucrainei și că o serie de state au fost deja de acord să continue să lucreze la nivel de consilieri ai liderilor și șefilor de guvern pentru a obține rezultate suplimentare, potrivit BBC. 

Liderul ucrainean a anunțat, de asemenea, că un al doilea summit de pace va avea loc în curând. Zelenski a mai spus că acesta va fi convocat atunci când vor fi elaborate propuneri detaliate de pace și că acest lucru se va întâmpla în câteva luni, nu în ani.

Rezultatul celui de-al doilea summit va fi sfârșitul războiului”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citiți și: Summitul pentru Pace în Ucraina | Comunicatul final face apel la „implicarea tuturor părților” în demersurile de încetare a ostilităților

Comunicat final al Summit-ului pentru pace: securitatea nucleară și alimentară, eliberarea prizonierilor și deținuților

Comunicatul final adoptat în comun de majoritatea participanților la summit a fost publicat. Acesta conține referiri importante la integritatea teritorială a Ucrainei ca principiu de bază al oricărui tratat de pace, dar nu menționează o serie de condiții cheie ale formulei Zelenski (planul de pace al Ucrainei).

Comunicatul a fost semnat de Republica Moldova și de majoritatea țărilor de pe trei continente, de la ceea ce se numește în mod obișnuit „Occidentul colectiv” (SUA, Canada, Marea Britanie, UE etc.) până la Argentina, Chile și alte țări din America Latină și Kenya, Ghana și Coasta de Fildeș din Africa.

Printre țările care nu au susținut declarația se numără șase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India și Indonezia. Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia și Vaticanul nu au semnat.

Conferința de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului și la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă și duminică, 15 și 16 iunie, la stațiunea elvețiană Burgenstock.

Participanții s-au limitat la trei postulate:

  • Siguranța energiei nucleare, inclusiv revenirea centralei nucleare din Zaporojie sub control ucrainean (a fost confiscată de trupele rusești) și inacceptabilitatea amenințărilor de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei;
  • Importanța accesului deplin și sigur la porturile ucrainene din Marea Azov și Marea Neagră și la produsele agricole ucrainene ca element de care depinde securitatea alimentară globală;
  • Eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum și întoarcerea în Ucraina a copiilor ucraineni deportați și deținuți ilegal și a civililor ucraineni.

  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău