Summitul pentru Pace în Ucraina | Comunicatul final face apel la „implicarea tuturor părților” în demersurile de încetare a ostilităților

  • 16 Iunie 17:14
Summitul pentru Pace în Ucraina | Comunicatul final face apel la „implicarea tuturor părților” în demersurile de încetare a ostilităților

Primul summit consacrat păcii în Ucraina, care are loc chiar în acest weekend în Elveția, fără participarea Federației Ruse, face apel la „implicarea tuturor părților” din conflict în demersurile de încetare a ostilităților, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obținut o copie. Este însă de așteptat ca nu toți participanții la reuniune să semneze textul.

Textul, susținut de marea majoritate a celor circa 100 de participanți, reafirmă de asemenea „principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”, scrie AGERPRES.

Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părților și dialog între toate părțile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menționate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanților tuturor părților”, se adaugă în document.

Acesta mai subliniază și că „securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată”, în contextul în care invazia Ucrainei, unul din principalii exportatori de cereale din lume, a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării, la fel și oprirea exporturilor de îngrășăminte ruse.

Către final, comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum și a „copiilor ucraineni deportați ilegal”.

Este de așteptat ca declarația finală să nu fie semnată de toți participanții, dar mai mult din cauza formulării și nu a lipsei de susținere, a indicat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de DPA.

De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum”, a adăugat cancelarul austriac.

Comunicat final al Summit-ului pentru pace poate fi accesat aici

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău